♪ ♫ ♪ ♫ ♪ ♫ ♪ ♫ ♪ ♫ ♪ ♫ ♪ ♫ ♪ ♫ ♪ ♫ ♪ ♫ ♪ ♫ ♪ ♫ ♪ ♫ ♪ ♫ ♪ ♫ ♪ ♫ ♪ ♫ ♪ ♫ ♪ ♫ ♪ ♫ ♪ ♫ ♪ ♫ ♪ ♫ ♪ ♫ ♪ ♫ ♪ ♫ ♪ ♫ ♪ ♫ ♪♫ ♪ ♫ ♪ ♫

12 Ιανουαρίου 2012

♪ Νοικοκυριά μειώνουν τα τρόφιμα


Νοικοκυριά μειώνουν τα τρόφιμαΝοικοκυριά σε απόγνωση... λόγω της οικονομικής ύφεσης. Περισσότερα από επτά στα 10 με εισόδημα κάτω από 1.000 ευρώ έκοψαν τις δαπάνες για είδη διατροφής και την ίδια στιγμή το 51,9% των οικογενειών με δυσκολίες στην κάλυψη των βασικών αναγκών απευθύνθηκε σε φίλους και συγγενείς για δανεισμό.
Τα συγκλονιστικά αυτά στοιχεία αναδεικνύει έρευνα της εταιρείας MARC AE σε δείγμα 601 νοικοκυριών. Η δημοσκόπηση έγινε για λογαριασμό της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας και είναι ανησυχητικό και το εύρημα πως το 13,5% των οικογενειών δεν διαθέτει ούτε το απαραίτητο εισόδημα για την κάλυψη βασικών αναγκών.
Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με την έρευνα το 91,2% των νοικοκυριών είχε σημαντική μείωση των εισοδημάτων το 2011. Ο μέσος όρος μείωσης του οικογενειακού εισοδήματος σε σχέση με 12 μήνες πριν καταγράφεται στο 30%, ενώ το 78% των οικογενειών αντιμετωπίζει πλέον σοβαρές δυσκολίες στη κάλυψη των αναγκών, με αποτέλεσμα να καταφεύγει σε δραστικές περικοπές στη κατανάλωση.
Μάλιστα πάνω από το 13% των ερωτηθέντων ανέφερε ότι το σημερινό εισόδημα δεν επαρκεί ούτε για την κάλυψη των αναγκαίων, ενώ πάνω από 6 στα 10 νοικοκυριά χρειάζεται να κάνουν δραστικές περικοπές για να καλύψουν τα απολύτως απαραίτητα. Ενδεικτικό είναι ότι το 68% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι έχει κάνει περικοπές μέχρι και στα είδη διατροφής.
Η έρευνα επίσης αποτυπώνει το πόσο έχουν πληγεί συγκεκριμένοι επαγγελματικοί κλάδοι μέσα σε ένα έτος. Συγκεκριμένα ο κλάδος της ένδυσης - υπόδησης επλήγη περισσότερο, αφού το 91,8% των νοικοκυριών προχώρησε σε δραστικές περικοπές.
Μεγάλες απώλειες κατεγράφησαν και στον κλάδο της εστίασης, με σχεδόν το 89,2% των νοικοκυριών να περιορίζει τις δαπάνες για τις συγκεκριμένες υπηρεσίες, ενώ πάνω από το 63% των νοικοκυριών έφτασε στο σημείο να κάνει περικοπές και στην κατανάλωση ειδών διατροφής. Οι σχετικές μειώσεις έχουν συμπαρασύρει όχι μόνο τις εμπορικές αλλά και τις παραγωγικές επιχειρήσεις, τα έσοδα του κράτους από τη φορολογία, τις θέσεις εργασίας και κατ' επέκταση και τα ασφαλιστικά ταμεία.
Βασικές ανάγκες
Περίπου τα μισά νοικοκυριά (51,9%) που αντιμετωπίζουν δυσκολίες στην κάλυψη καθημερινών βασικών αναγκών απευθύνθηκαν περισσότερο στη βοήθεια φίλων και συγγενών, ενώ μόλις το 3,7% στράφηκε προς τον τραπεζικό δανεισμό. Είναι ξεκάθαρη η δυσπιστία που αντιμετωπίζει το σύνολο της κοινής γνώμης απέναντι στα τραπεζικά ιδρύματα.
Επιπλέον, οι οικογένειες θεωρούν πως οποιαδήποτε αύξηση των τιμών θα τις έφερνε σε δεινή θέση. Ετσι η συντριπτική πλειοψηφία είναι αντίθετη στο ενδεχόμενο της διαμόρφωσης ενός ενιαίου συντελεστή ΦΠΑ στο 18% με 19%.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΟΛΩΝΑΣ

ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΜΑΣ ΑΠΟ ΕΔΩ ΣΤΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΔΙΚΤΥΑ
Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More