♪ ♫ ♪ ♫ ♪ ♫ ♪ ♫ ♪ ♫ ♪ ♫ ♪ ♫ ♪ ♫ ♪ ♫ ♪ ♫ ♪ ♫ ♪ ♫ ♪ ♫ ♪ ♫ ♪ ♫ ♪ ♫ ♪ ♫ ♪ ♫ ♪ ♫ ♪ ♫ ♪ ♫ ♪ ♫ ♪ ♫ ♪ ♫ ♪ ♫ ♪ ♫ ♪ ♫ ♪ ♫ ♪♫ ♪ ♫ ♪ ♫

12 Ιανουαρίου 2012

♪ «Δεν πληρώνουμε την αντικατάσταση των εμφυτευμάτων»


«Δεν πληρώνουμε την αντικατάσταση των εμφυτευμάτων»Ισχυρίστηκε ότι αν αντικαταστήσει τα ελαττωματικά εμφυτεύματα χωρίς χρήματα τότε θα «ρίξει έξω» την εταιρεία.
Από την πλευρά της η κυβέρνηση τόνισε ότι οι ιδιωτικές κλινικές που τοποθέτησαν εμφυτεύματα έχουν «ηθικό καθήκον» να τα αφαιρέσουν.
Παρόλα αυτά, το εθνικό σύστημα υγείας της Ουαλίας (NHS) θα πληρώσει για να τα αφαιρέσει, αλλά όχι να τα αντικαταστήσει, αν η ιδιωτική κλινική αρνηθεί ή δεν υφίσταται από εδώ και στο εξής.
Περίπου 40.000 γυναίκες στην Βρετανία τοποθέτησαν εμφυτεύματα στήθους ΡΙΡ. Ο ιατρικός όμιλος Harley ανακοίνωσε ότι τοποθέτησε εμφυτεύματα σε 13.000 γυναίκες κατά το χρονικό διάστημα από τον Σεπτέμβριο του 2001 έως τον Μάρτιο του 2010.
Ο πρόεδρος του ομίλου, Μελ Μπράχαμ, δήλωσε ότι η εταιρεία δεν έχει ούτε τα κεφάλαια και τους χειρουργούς, ούτε και τις παροχές που χρειάζονται για να γίνουν αυτές οι επεμβάσεις.
Ο ίδιος δήλωσε ότι η κυβέρνηση πρέπει να αποδεχθεί την «ηθική ευθύνη» για την αντικατάσταση των εμφυτευμάτων ΡΙΡ.
«Ελλιπής ο έλεγχος της Ρυθμιστικής Αρχής»
«Εμείς βρισκόμαστε σε αυτήν την θέση σήμερα μόνο διότι η Ρυθμιστική Αρχή Φαρμάκων και Ιατρικών Προϊόντων, η δική τους ρυθμιστική αρχή, ενέκρινε αυτά τα εμφυτεύματα και είναι εμφανές ότι δεν έκαναν τους απαραίτητους ελέγχους», υπογράμμισε ο Μπράχαμ.
«Είμαστε αθώο θύμα, όπως ο καθένας, προσπαθούμε να κάνουμε το καλύτερο που μπορούμε για τους ασθενείς μας», πρόσθεσε.
Παράλληλα, ο Μπράχαμ είχε συμφωνήσει ότι τα εμφυτεύματα αυτά θα έπρεπε να αφαιρεθούν και να αντικατασταθούν, με απόφαση του ασθενούς. Ωστόσο, δήλωσε ότι «δεν μπορούμε να το αναλάβουμε αυτό εμείς εξ'ολοκλήρου και κυρίως γιατί δεν είναι δικό μας λάθος».
Αντίθετα, δήλωσε, ο ιατρικός όμιλος Χάρλεϊ θα προμηθεύσει το εθνικό σύστημα υγείας με τα «ανταλλακτικά» εμφυτεύματα.
«Ιδιωτικοί προμηθευτές με πολλούς ασθενείς δεν έχουν τα κεφάλαια για να εξασφαλίσουν την αφαίρεση και αντικατάσταση όλων εμφτευμάτων ΡΙΡ χωρίς χρέωση», δήλωσε από την πλευρά του ο Νάιτζελ Ρόμπερτσον, επικεφαλής της εταιρείας κοσμητικής χειρουργικής «Transform»
Ο ίδιος πρόσθεσε ότι τα σχέδια της κυβέρνησης είναι «ανεφάρμοστα», ενώ κατηγόρησε ξανά την ρυθμιστική αρχή για «καταστροφική ανεπάρκεια κανόνων ασφαλείας».
Η απάντηση του υπουργείου
Ο υπουργός Υγείας, Αντριου Λάνσλι, από την πλευρά του τόνισε ότι «ο κάθε προμηθευτής έχει ευθύνη να διευθετεί σωστά τα πράγματα».
Επεσήμανε, ότι «δεν είναι σωστό για τον πολίτη να πληρώνει τον λογαριασμό και αυτό, αν η NHS, έχει λάβει την εντολή να αφαιρέσει ένα εμφύτευμα, η κυβέρνηση θα πρέπει να επιδιώξει από τις ιδιωτικές κλινικές να αναζητήσουν ανάκαμψη από τις δαπάνες μας».
Ο Λάνσλι, επανέλαβε επίσης το πώς η κατάσταση αυτή αποκαλύφθηκε στην Βρετανία: «Η ευθύνη για ό,τι συνέβη ανήκη στην ΡΙΡ, αλλά αυτό θα πρέπει να μας δώσει μαθήματα έτσι ώστε στο μέλλον να βελτιώσουμε την αποτελεσματικότητα των ρυθμιστικών».
«Είχαν το σύμβολο γνησιότητας», λέει η Ρυθμιστική Αρχή
Από την πλευρά της η Ρυθμιστική Αρχή Φαρμάκων και Ιατρικών Προϊόντων υποστήριξε ότι η χρήση των εμφυτευμάτων επιτρεπόταν σε κάθε μέλος της ΕΕ, καθώς είχαν τον συμβολο γνησιότητας CE, τονίζοντας παράλληλα ότι ο ρόλος της ρυθμιστικής αρχής είναι «να ερευνά τα δυσμενή περιστατικά»
«Παρακολουθούσαμε συνεχώς την ασφάλεια αυτών των εμφυτευμάτων στήθους. Μόλις πληροφορηθήκαμε το ζήτημα αυτό από την Γαλλία, αμέσως δώσαμε οδηγία ότι τα εμφυτεύματα αυτά δεν θα πρεπει να χρησιμοποιούνται στην Βρετανία και διενεργήθηκε έλεγχος για να διαπιστωθεί η ασφάλειά τους», δήλωσε εκπρόσωπος της Αρχής.
Εκκληση στους γιατρούς
Ο Βρετανικός Σύλλογος Πλαστικών Χειρουργών και ο Βρετανικός Σύλλογος Πλαστικών, Επανορθωτικών και Αισθητικών Χειρουργών έστειλε επιστολή προς τους χειρουργούς να προσφέρουν τον χρόνο τους για ελεύθερες επεμβάσεις σε ασθενείς με εμφυτεύματα ΡΙΡ.
Παράλληλα, προειδοποίησαν ότι «οι εγκαταστάσεις του εθνικού συστήματος υγείας θα πρέπει να παλέψουν σκληρά για να διαχειριστούν τον όγκο των υπηρεσιών για μία μικρή χρονική περίοδο».
Η Ουαλία προτίθεται να πληρώσει
Σε αντίθεση με το υπόλοιπο Ηνωμένο Βασίλειο, η κυβέρνηση της Ουαλίας ανακοίνωσε ότι θα πληρώσει τόσο την αφαίρεση, όσο και την αντικατάσταση των εμφυτευμάτων.
Την Τρίτη ο υπουργός Υγείας της Ουαλίας είπε ότι «αφαιρώντας τα εμφυτεύματα χωρίς να τα αντικαταστήσουμε μπορεί να προκαλέσουν χαλάρωση δέρματος, δύσμορφες ουλές και πιθανώς η συσσώρευση υγρών, που χρειάζεται να στεγνώσουν, να αυξήσει τον κίνδυνο μολύνσεων»
Εκπρόσωπος του βρετανικού Υπουργείου Υγείας δήλωσε ότι δεν θα αναγνωρίσει το επιχείρημα των Ουαλών.
Οι γαλλικές αρχές προσφέρθηκαν να πληρώσουν για τα εμφυτεύματα που θα αφαιρεθούν λόγω του υψηλού κινδύνου να σπάσουν. Οι υγειονομικές αρχές σε Τσεχία και Γερμανία επίσης πρότειναν να αφαιρεθούν τα εμφυτεύματα, όπως έκανε και η Ολλανδία, τονίζοντας ότι ακόμα και αν δεν σπάσουν, καλύτερα να αφαιρεθούν προληπτικά.
Συνέντευξη Τύπου του ΥΠΕΚΑ για τα εμφυτεύματα 
Στην χώρα μας την σήμερα στις 13:00, θα πραγματοποιηθεί συνέντευξη Τύπου στο Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, παρουσία του Υφυπουργού Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, κ. Μιχάλη Τιμοσίδη, του Γενικού Γραμματέα Δημόσιας Υγείας, κ. Αντώνη Δημόπουλου, του Πρόεδρου του ΕΟΦ, κ. Γιάννη Τούντα και του Πρόεδρου της Ελληνικής Εταιρείας Πλαστικής Επανορθωτικής και Αισθητικής Χειρουργικής, κ .Αποστόλου Μανδρέκα.
Στη συνέντευξη Τύπου θα δοθούν στοιχεία για τη διακίνηση των προβληματικών εμφυτευμάτων, καθώς και οδηγίες προς τους γιατρούς και τους ασθενείς για την αντιμετώπιση του προβλήματος


ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΜΑΣ ΑΠΟ ΕΔΩ ΣΤΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΔΙΚΤΥΑ
Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More