♪ ♫ ♪ ♫ ♪ ♫ ♪ ♫ ♪ ♫ ♪ ♫ ♪ ♫ ♪ ♫ ♪ ♫ ♪ ♫ ♪ ♫ ♪ ♫ ♪ ♫ ♪ ♫ ♪ ♫ ♪ ♫ ♪ ♫ ♪ ♫ ♪ ♫ ♪ ♫ ♪ ♫ ♪ ♫ ♪ ♫ ♪ ♫ ♪ ♫ ♪ ♫ ♪ ♫ ♪ ♫ ♪♫ ♪ ♫ ♪ ♫

5 Σεπτεμβρίου 2012

♪ Η οικονομική κρίση, η σχέση και ο γάμος

Όλοι μας γνωρίζουμε ότι, όταν εμφανίζονται τα οικονομικά προβλήματα, αρχίζουν και οι εντάσεις μέσα στη σχέση μας… Αλλά μήπως τελικά μπορεί να συμβεί και το αντίθετο;

Έρευνα του Πανεπιστημίου της Βιρτζίνια έδειξε ότι περισσότεροι από το 1/4 των Αμερικάνων που συμμετείχαν στην έρευνα δήλωσαν ότι η τρέχουσα ύφεση «ενίσχυσε» τον γάμο τους!

«Μπροστά σε ένα σημαντικό τραύμα, σε αυτή την περίπτωση οικονομικό, κάποιοι άνθρωποι πληγώνονται με τρόπους που έχουν μακροχρόνια επίπτωση» ανέφερε ο Bradford Wilcox, διευθυντής του National Marriage Project του Πανεπιστημίου, και συνέχισε λέγοντας πως άλλοι άνθρωποι είναι πιο ανθεκτικοί και γίνονται πιο δυνατοί. Μάλλον κάτι τέτοιο συμβαίνει εδώ με τον γάμο.

Μεταξύ του Δεκεμβρίου του 2010 και του Ιανουαρίου του 2011, οι ερευνητές εξέτασαν ένα αντιπροσωπευτικό δείγμα 1.197 παντρεμένων Αμερικανών, ηλικίας 18-45 ετών. Το 5% είπε πως σκέφτονταν το διαζύγιο πριν από την κατάρρευση της οικονομίας το 2008, αλλά το 38% απ’ αυτούς επέλεξε να παραμείνουν μαζί, τουλάχιστον προσωρινά, εξαιτίας της κρίσης.

Ακριβώς πόσοι γάμοι διασώθηκαν είναι άγνωστο, όμως το ποσοστό διαζυγίων στις Η.Π.Α. έπεσε κατά 7 ποσοστιαίες μονάδες την περίοδο μεταξύ του 2006 και του 2009, αν και στις μέρες μας, το ποσοστό των γάμων που καταλήγουν σε διαζύγιο ανέρχεται στο 42%.

Οικονομικά θέματα απασχολούν ένα μεγάλο ποσοστό των ζευγαριών, κάτι που φαίνεται και στην παρούσα έρευνα, με περίπου το 1/3 των συμμετεχόντων να αναφέρει πως ανησυχούσε «συχνά ή πολύ συχνά» για την πληρωμή των λογαριασμών του. Θέματα που αφορούσαν σε κατασχέσεις ακίνητης περιουσίας και πληρωμές δανείων επηρέασαν το 12% των ερωτηθέντων, ενώ η ανεργία, οι μειώσεις μισθών ή οι μειωμένες ώρες εργασίας επηρέασαν το 29%. Πάνω από τους μισούς είχαν τουλάχιστον ένα από αυτά τα οικονομικά βάρη και το 20% είχε δύο ή τρία. Συνολικά, το 13% είπε πως η ύφεση δεν ενίσχυσε τον γάμο του και το 58% «ούτε συμφωνούσε, ούτε διαφωνούσε». 

Όμως, σύμφωνα με τον Wilcox, τελικά φαίνεται πως για πολλά ζευγάρια το «δέσιμο» μεταξύ τους ενισχύθηκε, όπως επίσης και ο γάμος τους. Ωστόσο, όπως ήταν αναμενόμενο, όσοι ξεπέρασαν την ύφεση με ελάχιστη ή καθόλου οικονομική πίεση είχαν πιο ευτυχισμένους γάμους απ’ όσους είχαν να αντιμετωπίσουν διάφορες οικονομικές πιέσεις, με ποσοστά 43% έναντι 27%.

Αν και τα οικονομικά προβλήματα μπορούν να κλονίσουν έναν γάμο, δεν είναι τα οικονομικά ζητήματα, αυτά καθαυτά, που επηρεάζουν τον γάμο μας, αλλά, σύμφωνα με την E. Jeffrey Hill, αναπληρώτρια καθηγήτρια καθηγητής της οικογενειακής ζωής στο Πανεπιστήμιο «Brigham Young», το κατά πόσο θα αφήσουμε το στρες να μας καταβάλλει… Μάλιστα πολλά ζευγάρια που έχουν οικονομικά προβλήματα διατηρούν τους γάμους τους «σε ασθένεια και σε υγεία», όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στο μυστήριο του καθολικού γάμου, επειδή είναι αφοσιωμένοι στον γάμο τους και δίνουν κάθε ευκαιρία για να επιτύχει. 

Υπάρχουν δύσκολες στιγμές σε όλους τους γάμους, αλλά σίγουρα πολλά προβλήματα μπορούν να ξεπεραστούν, αν πιστεύετε πραγματικά στη σχέση σας. 

Όπως κατέληξαν λοιπόν οι ερευνητές, είναι σημαντικό για τα ζευγάρια που βιώνουν οικονομική πίεση να στραφούν σε μέλη της οικογένειας και φίλους, όπως και σε άλλους θεσμούς, και να έχουν κάποια υποστήριξη, αντί να προσπαθούν να τη χειριστούν μόνοι τους, καταφεύγοντας έτσι στην εσωστρέφεια και τη μοναξιά, που είναι αποδεδειγμένο ότι δεν βοηθά σε περιόδους αβεβαιότητας, ύφεσης και κρίσης.

Βέβαια, στην παρούσα μελέτη δεν ερευνήθηκε αν ενισχύθηκε ή όχι η σεξουαλική ζωή των ζευγαριών και αν το «δέσιμο» ήταν πραγματικό ή οικονομικό. Τελικά αυτό που μας κρατάει σε μία σχέση και σε έναν γάμο είναι η ΑΝΑΓΚΗ ή η ΕΠΙΘΥΜΙΑ...;

Tο μήνυμα είναι διπλό: ΔΕΝ αρκεί η οικονομική ύφεση με όλα τα δεινά που φέρει να προκαλέσει ανεπανόρθωτο πλήγμα σε μια σχέση που έχει γερές βάσεις και που και τα δύο μέρη του είναι ικανοποιημένα και ευτυχισμένα μέσα στη σχέση. Αντίστοιχα ΔΕΝ μπορεί η ύφεση να ενδυναμώσει έναν γάμο, αν οι σύντροφοι επικεντρώνονται στο «εγώ» και όχι στο «εμείς».


Το άρθρο υπογράφει η Ειρήνη Καλαϊτζίδου, Σύμβουλος Στρες, επιστημονική συνεργάτιδα του Ανδρολογικού Ινστιτούτου Αθηνών, 

ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΜΑΣ ΑΠΟ ΕΔΩ ΣΤΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΔΙΚΤΥΑ
Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More