♪ ♫ ♪ ♫ ♪ ♫ ♪ ♫ ♪ ♫ ♪ ♫ ♪ ♫ ♪ ♫ ♪ ♫ ♪ ♫ ♪ ♫ ♪ ♫ ♪ ♫ ♪ ♫ ♪ ♫ ♪ ♫ ♪ ♫ ♪ ♫ ♪ ♫ ♪ ♫ ♪ ♫ ♪ ♫ ♪ ♫ ♪ ♫ ♪ ♫ ♪ ♫ ♪ ♫ ♪ ♫ ♪♫ ♪ ♫ ♪ ♫

19 Ιουνίου 2013

♪ Εξάντληση από τη ζέστη και πώς να προστατευτείτε

Καύσωνας με 44 βαθμούς στην ΑυστραλίαΗ θερμική εξάντληση αναφέρεται στις ασθένειες που προκύπτουν μετά την έκθεσή μας σε υψηλές θερμοκρασίες για αρκετές ημέρες. Υπάρχουν δύο τύποι θερμικής εξάντλησης: τα συμπτώματα του πρώτου περιλαμβάνουν υπερβολική δίψα, αδυναμία, κεφαλαλγία και απώλεια των αισθήσεων, ενώ τα συμπτώματα του δεύτερου τύπου περιλαμβάνουν ναυτία και έμετο, συχνές μυϊκές κράμπες και ζάλη.
Αν και η θερμική εξάντληση δεν είναι τόσο σοβαρή όσο η θερμοπληξία, δεν είναι κάτι που μπορείτε να αμελήσετε. Χωρίς την κατάλληλη παρέμβαση, η θερμική εξάντληση μπορεί να εξελιχθεί σε θερμοπληξία, η οποία μπορεί να βλάψει τον εγκέφαλο και άλλα ζωτικά όργανα και να προκαλέσει ακόμη και θάνατο.
Ποια είναι τα συμπτώματα της θερμικής εξάντλησης;
Τα πιο συχνά σημεία και συμπτώματα της θερμικής εξάντλησης περιλαμβάνουν: σύγχυση, σκουρόχρωμα ούρα (σημάδι της αφυδάτωσης), ζάλη, λιποθυμία, κούραση, πονοκέφαλο, μυϊκές κράμπες, ναυτία, χλωμό δέρμα, έντονη εφίδρωση και ταχυκαρδία.
Πώς θεραπεύεται η θερμική εξάντληση;
Εάν εσείς, ή κάποιος άλλος έχει τα συμπτώματα θερμικής εξάντλησης είναι απαραίτητο να βρεθείτε σε κλιματιζόμενο δωμάτιο. Άλλες συνιστώμενες μέθοδοι περιλαμβάνουν: την κατανάλωση άφθονων υγρών, την αφαίρεση των περιττών ρούχων, ένα δροσερό ντους, ανεμιστήρες ή πετσέτες πάγο.
Αν τα μέτρα αυτά δεν προσφερθούν μέσα σε 30 λεπτά, επικοινωνήστε με ένα γιατρό, διότι μπορεί να εξελιχθεί σε θερμοπληξία. Αφού προληφθεί η θερμοπληξία, θα είστε ευαίσθητοι στις υψηλές θερμοκρασίες κατά τη διάρκεια της εβδομάδας που θα ακολουθήσει. Έτσι, είναι καλύτερο να αποφευχθεί η ζέστη και η έντονη άσκηση μέχρις ότου ο γιατρός σας σας πει ότι είναι ασφαλές να επαναλάβετε τις συνήθεις δραστηριότητές σας.
Πώς προλαμβάνεται η θερμική εξάντληση;
Όταν ο δείκτης της θερμοκρασίας είναι υψηλός, είναι καλύτερα να μένετε σε χώρο που κλιματίζεται. Εάν πρέπει οπωσδήποτε να βγείτε έξω θα πρέπει:
-Να φοράτε ελαφριά, ανοιχτόχρωμα και φαρδιά ρούχα και ένα καπέλο με πλατύ γείσο.
-Να χρησιμοποιείτε αντηλιακό με SPF 30 ή και περισσότερο.
-Να πίνετε επιπλέον υγρά. Για να αποφύγετε την αφυδάτωση συνιστάται να πίνετε τουλάχιστον οκτώ ποτήρια νερό, χυμό φρούτων ή χυμό λαχανικών την ημέρα.
-Να αποφύγετε υγρά που περιέχουν καφεΐνη ή αλκοόλ γιατί και τα δύο είναι ουσίες που μπορούν να σας κάνουν να χάσετε περισσότερα υγρά και να επιδεινώσουν θερμική εξάντληση.
[Πηγή boro.gr]

ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΜΑΣ ΑΠΟ ΕΔΩ ΣΤΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΔΙΚΤΥΑ
Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More