♪ ♫ ♪ ♫ ♪ ♫ ♪ ♫ ♪ ♫ ♪ ♫ ♪ ♫ ♪ ♫ ♪ ♫ ♪ ♫ ♪ ♫ ♪ ♫ ♪ ♫ ♪ ♫ ♪ ♫ ♪ ♫ ♪ ♫ ♪ ♫ ♪ ♫ ♪ ♫ ♪ ♫ ♪ ♫ ♪ ♫ ♪ ♫ ♪ ♫ ♪ ♫ ♪ ♫ ♪ ♫ ♪♫ ♪ ♫ ♪ ♫

11 Μαΐου 2011

♪ Ακτινοβολία και κινητά

concept smartphoneΧρόνια τώρα ακούμε για το αν τα κινητά μπορούν να επηρεάσουν τον ανθρώπινο ιστό. Οι μεγάλες κατασκευάστριες εταιρίες λένε όχι ενώ μικρές ανεξάρτητες μελέτες συνήθως διαφωνούν. Μια νέα έρευνα του βιολόγου Bill Bruno από το Εθνικό Εργαστήριο Los Alamos των ΗΠΑ ήρθε για να επαναφέρει το θέμα και τα το υπενθυμίσει.
Όπως γνωρίζουμε τα κινητά λειτουργούν στην περιοχή των μικροκυμάτων, δηλαδή σε μια περιοχή των ηλεκτρομαγνητικών κυμάτων με μήκος κύματος μεταξύ 0,1 και 100 εκατοστών, που αντιστοιχεί σε συχνότητες μεταξύ 0,3-300 GHz. Συγκεκριμένα η συχνότητα των κινητών τηλεφώνων και των σταθμών βάσης κυμαίνεται από 800 MHz έως 2.000 MHz. Αυτό θα πει πως πρόκειται για μια ακτινοβολία που χαρακτηρίζεται από χαμηλή ενέργεια και αυτό είναι το κυρίως επιχείρημα των εταιριών.Πως δεν έχει αρκετή ενέργεια για να βλάψει τους χημικούς δεσμούς και τους ιστούς του οργανισμού.

Όμως ο θεωρητικός βιολόγος Bill Bruno στην δημοσίευση του πως αν οι συνθήκες είναι κατάλληλες τότε τα κινητά μπορούν να γίνουν επιβλαβή για τον ανθρώπινο οργανισμό. Δηλαδή πως ήρθε η ώρα να επανεξετάσουμε τα ασφαλή όρια δόσης (630 μW/ cm^2 για συχνότητα 1800ΜΗz και με την καινούρια νομοθεσία στην Ελλάδα).

Προσωπικά κάθε φορά που αγοράζω μία συσκευή ρίχνω μια ματιά στον ειδικό ρυθμό απορρόφησης (SAR – Specific absorption rate) από την κάθε συσκευή. Εσείς πριν αγοράσετε κινητό τηλέφωνο κοιτάτε την τιμή SAR;
Πηγή
via

ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΜΑΣ ΑΠΟ ΕΔΩ ΣΤΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΔΙΚΤΥΑ
Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More