♪ ♫ ♪ ♫ ♪ ♫ ♪ ♫ ♪ ♫ ♪ ♫ ♪ ♫ ♪ ♫ ♪ ♫ ♪ ♫ ♪ ♫ ♪ ♫ ♪ ♫ ♪ ♫ ♪ ♫ ♪ ♫ ♪ ♫ ♪ ♫ ♪ ♫ ♪ ♫ ♪ ♫ ♪ ♫ ♪ ♫ ♪ ♫ ♪ ♫ ♪ ♫ ♪ ♫ ♪ ♫ ♪♫ ♪ ♫ ♪ ♫

28 Ιουνίου 2011

♪ Τα 5 κλειδιά για να τον κρατήσεις για πάντα

σχέση, για πάντα μαζί, ζευγάρι έρωτας, συντροφικότηταΌπως η προσωπική ανάπτυξη, έτσι και η δέσμευση είναι εσωτερική διεργασία. Δεν είναι ένας απλός όρκος. Οι σύντροφοι βλέπουν ο ένας τον άλλο με τρόπους που ενισχύουν την επαφή τους και απομακρύνουν τις απειλές.


 Χαλκεύει την αντίληψη ότι η σχέση στην οποία είσαι είναι καλύτερη από αυτήν των άλλων. Τρέφει την τάση να αντιδράς εποικοδομητικά –μέσω της προσαρμογής– αντί καταστροφικά όταν ο σύντροφος κάνει κάτι απερίσκεπτο. Η δέσμευση είναι βασικό στοιχείο πρόβλεψης της διάρκειας μιας σχέσης. Τι την ενισχύει;

Η διατήρηση του ενθουσιασμού
Το να διασκεδάζει ένα ζευγάρι μαζί, για παράδειγμα, είναι ζωτικής σημασίας για να διατηρήσει ζωντανή τη σεξουαλική επιθυμία. Όμως, στη σύγχυση της καθημερινότητας, έχουμε την τάση να αντιμετωπίζουμε περιφρονητικά τη δημιουργία θετικών εμπειριών. Ακόμη και για τα μακροχρόνια ζευγάρια, το να περνούν χρόνο μαζί σε νέες, ενδιαφέρουσες ή απαιτητικές δραστηριότητες –παιχνίδια, χορός, ακόμη και συζήτηση– ενισχύει τα αισθήματα οικειότητας, παθιασμένου έρωτα και ικανοποίησης προς τη σχέση. Με αυτούς τους τρόπους τα ζευγάρια ξαναβρίσκουν τον ενθουσιασμό των πρώτων ημερών του έρωτα.

Η προσωπική αλλαγή
Όσο σημαντικό κι αν είναι να διαλέξεις το σωστό σύντροφο, κρίνεται ίσως ακόμη πιο σημαντικό να είσαι ο σωστός σύντροφος. Οι περισσότεροι άνθρωποι επικεντρώνονται στο να αλλάξουν το λάθος άτομο στη σχέση·– αν πρέπει καν κάποιος να αλλάξει σε μια σχέση, αυτός είσαι εσύ. Ο γάμος είναι μια εσωτερική διεργασία και έχει σχέση με το να ξεπεράσεις τον εαυτό σου. Η ευτυχία δεν έχει να κάνει με την επικέντρωση στον εαυτό σου αλλά με τη διατήρηση των αξιών σου, με το να αποφασίσεις ποιος είσαι και να είσαι αυτό το άτομο. Το ερώτημα είναι τι είδους σύντροφος και άτομο θέλεις να είσαι. Στις καλύτερες σχέσεις, δε σκέφτεσαι εσύ μόνο ποιος θέλεις να είσαι, αλλά και ο σύντροφός σου είναι πρόθυμος να σε βοηθήσει να φτάσεις εκεί.

Η αμοιβαία βοήθεια
Στη σχέση είναι απαραίτητος ένας σύντροφος που να υποστηρίζει τα όνειρά σου, τα χαρακτηριστικά και τις ιδιότητες που θέλεις να αναπτύξεις – είτε τα έχεις εκφράσει ξεκάθαρα είτε απλώς έχεις εκφράσει ασαφείς λαχτάρες. Έτσι, προωθεί την εμπιστοσύνη στο σύντροφο και ενισχύει τη δέσμευση. Να θυμάσαι ότι δεν μπορείς να βρεις το τέλειο άτομο·– απλώς δεν υπάρχει. Ακόμη κι αν νομίζεις πως θα μπορούσες, το άτομο που είναι σήμερα δεν είναι το άτομο που θέλει να είναι σε 10 χρόνια από τώρα. Εσύ και ο σύντροφός σου βοηθάτε ο ένας τον άλλο να γίνει ένα πιο τέλειο άτομο – τέλειο, δηλαδή, σύμφωνα με τα δικά σας εσωτερικά ιδανικά. Με αμοιβαία βοήθεια, εξελίσσεστε και οι δύο.

Η συνεχής προσπάθεια
Δυστυχώς, δεν είναι αρκετοί άνθρωποι πρόθυμοι σήμερα να δουλέψουν σκληρά για να γίνουν πιο ώριμα άτομα. Πιστεύουν πως έχουν πολύ περισσότερες επιλογές και ότι η ζωή θα είναι πιο εύκολη σε μια άλλη σχέση. Αυτό που δε συνειδητοποιούν είναι ότι θα είναι ξανά η ίδια σχέση – απλώς με διαφορετικό όνομα.

Η επένδυση χρόνου
Πώς να συγκριθεί κάποιος με αυτό το τέλειο άτομο που βρίσκεται κάπου εκεί έξω, περιμένοντας απλώς να το βρεις; Δημιουργεί αμφιβολίες. Η σχέση χρειάζεται χρόνο για να αναπτυχθεί. Πρέπει να έχεις κάποιο λόγο για να αφιερώσεις χρόνο. Εάν είσαι γεμάτη αμφιβολίες από την αρχή, δεν πρόκειται να επενδύσεις χρόνο και θα είσαι επικεντρωμένη στο σύντροφο που θέλεις να έχεις, όχι σε αυτόν που θέλεις –ή πρέπει– να είσαι.

ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΜΑΣ ΑΠΟ ΕΔΩ ΣΤΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΔΙΚΤΥΑ
Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More