♪ ♫ ♪ ♫ ♪ ♫ ♪ ♫ ♪ ♫ ♪ ♫ ♪ ♫ ♪ ♫ ♪ ♫ ♪ ♫ ♪ ♫ ♪ ♫ ♪ ♫ ♪ ♫ ♪ ♫ ♪ ♫ ♪ ♫ ♪ ♫ ♪ ♫ ♪ ♫ ♪ ♫ ♪ ♫ ♪ ♫ ♪ ♫ ♪ ♫ ♪ ♫ ♪ ♫ ♪ ♫ ♪♫ ♪ ♫ ♪ ♫

5 Ιουλίου 2011

♪ Κρεβατομουρμούρα εξαιτίας της αϋπνίας


Όταν οι γυναίκες δεν κατορθώνουν να κοιμηθούν καλά το βράδυ, την επόμενη μέρα έχουν την τάση να τσακώνονται με τον σύντροφό τους, σύμφωνα με μία νέα μελέτη. Αντιθέτως, τα προβλήματα ύπνου των ανδρών λίγο επηρεάζουν τη σχέση του ζευγαριού.
Η μελέτη βασίστηκε σε 35 παντρεμένα ζευγάρια, μέσης ηλικίας 32 ετών, τα οποία παρακολούθησαν επί 10 μερόνυχτα επιστήμονες από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Πίτσμπουργκ. Οι εθελοντές εφοδιάστηκαν με αισθητήρες που κατέγραφαν τις δραστηριότητες και τον ύπνο τους.
Οι γυναίκες με δυσκολίες στον ύπνο προκαλούσαν πολύ περισσότερους καυγάδες την επόμενη μέρα, σύμφωνα με την έρευνα που παρουσιάσθηκε χθες στο Ετήσιο Συνέδριο των Επαγγελματικών Εταιρειών Ύπνου (APSS) των ΗΠΑ.
«Το εύρημα αυτό υποδηλώνει πως η παρατεταμένη αδυναμία της συζύγου να κοιμηθεί, προδικάζει την αλληλεπίδρασή της με τον σύζυγό της την επόμενη μέρα», είπε η επικεφαλής ερευνήτρια δρ Γουέντι Τρόξελ, επίκουρη καθηγήτρια Ψυχιατρικής στο πανεπιστήμιο.
Αντιθέτως, όταν ο σύζυγος δεν κοιμόταν καλά, λίγο επηρεαζόταν η σχέση του ζευγαριού την επομένη.
«Οι γυναίκες είναι γενικά πιο εκφραστικές από τους άντρες και τείνουν να μεταδίδουν την συναισθηματική τους κατάσταση στην σχέση τους», εξήγησε η δρ Τρόξελ. «Οι γυναίκες που δεν μπορούν να κοιμηθούν είναι πιθανότερο να εκφράσουν το στρες που νιώθουν, να είναι οξύθυμες και να επιτεθούν λεκτικά στον σύζυγό τους».
Οι άντρες, από την πλευρά τους, «έχουν περισσότερες πιθανότητες να καταπνίξουν τα συναισθήματά τους ή να μην δώσουν καν σημασία στο ότι δεν έχουν κοιμηθεί», πρόσθεσε.
Προγενέστερες μελέτες της δρος Τρόξελ και των συνεργατών της έχουν δείξει πως μια σταθερή σχέση αποτελεί προάγγελο καλύτερου ύπνου για τις γυναίκες, οι οποίες όταν νιώθουν ευτυχισμένες στο γάμο τους αναφέρουν λιγότερες διαταραχές ύπνου.

Επιμέλεια: Ρούλα Τσουλέα
Πηγή : Web Only

ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΜΑΣ ΑΠΟ ΕΔΩ ΣΤΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΔΙΚΤΥΑ
Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More