♪ ♫ ♪ ♫ ♪ ♫ ♪ ♫ ♪ ♫ ♪ ♫ ♪ ♫ ♪ ♫ ♪ ♫ ♪ ♫ ♪ ♫ ♪ ♫ ♪ ♫ ♪ ♫ ♪ ♫ ♪ ♫ ♪ ♫ ♪ ♫ ♪ ♫ ♪ ♫ ♪ ♫ ♪ ♫ ♪ ♫ ♪ ♫ ♪ ♫ ♪ ♫ ♪ ♫ ♪ ♫ ♪♫ ♪ ♫ ♪ ♫

24 Σεπτεμβρίου 2011

♪ Γιατί μερικοί άντρες δεν μπορούν να είναι πιστοί

Της Μυρσίνης Κωστοπούλου
Γιατί δεν μπορώ να σταματήσω να κοιτάω άλλες γυναίκες; Το κορίτσι μου το αγαπάω, αλλά δεν μπορώ να αντισταθώ στις ορμές μου. Δεν νιώθω καλά με τον εαυτό μου, αλλά δεν μπορώ να σταματήσω.
Οι περισσότεροι άνδρες σαγηνεύονται από το γυναικείο φύλο είτε είναι δεσμευμένοι είτε όχι. Αυτό τονώνει τον ανδρισμό, την ερωτική επιθυμία και λειτουργεί ταυτόχρονα και ως μηχανισμός αυτοεπιβεβαίωσης.

Η οπτική ικανοποίηση όμως απέχει πολύ από το πέρασμα στην σεξουαλική πράξη. Από την στιγμή που εμπλέκεστε σεξουαλικά με τρίτα πρόσωπα, τότε σημαίνει ότι το θέλετε να συμβεί και ταυτόχρονα ότι επιλέγετε να αδιαφορήσετε για τις συνέπειες της συμπεριφοράς σας.

Η έλλειψη ενσυναίσθησης σας «βοηθά» να λειτουργείτε με ένα εγωιστικό τρόπο, που περισσότερο μοιάζει να ωφελεί τις βαθύτερες ναρκισσιστικές σας ανάγκες, παρά υπέρ των αναγκών μιας ισορροπημένης και υγιούς σχέσης.

Μερικά άτομα είναι τόσο παρορμητικά που είναι σαν να παίζουν με τη φωτιά στις σχέσεις τους, όπου το απαγορευμένο λειτουργεί ως «ψυχική τροφή», βγάζοντάς τους από μία εγγενή κατάσταση πλήξης που βρίσκονται με τον εαυτό τους.

Σκεφτείτε επίσης μήπως η ευκολία με την οποία ενδίδετε σε σεξουαλικές συναναστροφές σας «βοηθά» να αποφύγετε την συναισθηματική εμπλοκή με το άλλο φύλο – η υπερσεξουαλικότητα συχνά συγκαλύπτει και ψευδώς αναπληρώνει βαθύτερες συναισθηματικές στερήσεις ενός ατόμου, οδηγώντας το παραδόξως στη διατήρηση ενός χρόνιου κενού και μοναξιάς.

Η ψυχοθεραπεία θα σας βοηθήσει να εντοπίσετε τα κίνητρα πίσω από τη συμπεριφορά σας και να ασκήσετε ισχυρότερο αυτοέλεγχο στις ορμές σας, υπέρ πάντα ενός πιο ώριμου τρόπου ύπαρξης. 

Η Μυρσίνη Κωστοπούλου είναι δρ Κλινικής Ψυχολογίας-ψυχοθεραπεύτρια, emailmyrsi@hol.gr

ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΜΑΣ ΑΠΟ ΕΔΩ ΣΤΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΔΙΚΤΥΑ
Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More