♪ ♫ ♪ ♫ ♪ ♫ ♪ ♫ ♪ ♫ ♪ ♫ ♪ ♫ ♪ ♫ ♪ ♫ ♪ ♫ ♪ ♫ ♪ ♫ ♪ ♫ ♪ ♫ ♪ ♫ ♪ ♫ ♪ ♫ ♪ ♫ ♪ ♫ ♪ ♫ ♪ ♫ ♪ ♫ ♪ ♫ ♪ ♫ ♪ ♫ ♪ ♫ ♪ ♫ ♪ ♫ ♪♫ ♪ ♫ ♪ ♫

3 Σεπτεμβρίου 2011

♪ Kάνε διακοπές και στην επιστροφή σου!

ψυχολογία, διακοπές, επιστροφή στο γραφείο, μελαγχολίαΠρώτη μέρα στο γραφείο ενώ το μυαλό βρίσκεται στο νησί των διακοπών; Ξέχνα τη λίστα των υποχρεώσεών σου και διεκδίκησε εκ νέου την ξέγνοιαστη νοοτροπία που είχες όταν ήσουν παιδί. 


Η απαλλαγή από το στρες δεν ωφελεί μόνο την ψυχική σου υγεία, αλλά και τη σωματική. Το στρες συνδέεται με ασθένειες, όπως οι παθήσεις της καρδιάς, ο καρκίνος και η κατάθλιψη. Το να εργάζεσαι ασταμάτητα καθημερινά έχει επίπτωση σε όλο το σώμα. Όμως εξίσου σημαντικό είναι να εφαρμόσεις μια νοοτροπία διακοπών στην καθημερινότητά σου. Αυτές οι συμβουλές θα σε βοηθήσουν.

- Αποσυνδέσου από το γραφείο Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι έχουμε αποκτήσει τέτοια εμμονή με τα συμβάντα και τη ροή της εργασίας που έχουμε χάσει την ικανότητά μας να κατεβάζουμε το διακόπτη. Αυτό συσσωρεύει περισσότερο στρες. «Κάθε απόγευμα, πριν φύγεις, μπλόκαρε για 30 λεπτά τα e-mail. Όταν τελειώσει ο χρόνος, κλείσε τον υπολογιστή»!. Ακόμη, μην ξαπλώνεις το βράδυ με τη δουλειά στο μυαλό σου, γιατί έτσι γίνεται πιο δύσκολη η μετάβαση στον ύπνο.

- Δημιούργησε ρουτίνα χαλάρωσης Όπως ακριβώς με την τελετουργία πριν από τον ύπνο αποκτάς τη διάθεση για ύπνο, έτσι και μια ρουτίνα πριν από τον ελεύθερο χρόνο σου σου προσφέρει τη διάθεση για χαλάρωση. Μόλις φτάσεις σπίτι, ξεφορτώσου ό,τι σου θυμίζει τη δουλειά: βάλε την τσάντα σου κάπου που δεν τη βλέπεις και βγάλε τα τακούνια σου. «Η αλλαγή ρούχων αλλάζει άμεσα τη διάθεσή σου».Έπειτα κάνε κάτι που αλλάζει τους ρυθμούς σου. «Εάν εργάζεσαι σε γραφείο, πήγαινε για τρέξιμο ή κολύμβηση. Εάν τρέχεις όλη μέρα, χαλάρωσε κάνοντας ένα αφρόλουτρο».

- Βγες έξω «Ο μεγάλος χώρος, τα χρώματα και ο καθαρός αέρας βοηθούν τον εγκέφαλό σου να αποσυνδεθεί»! Η ίδια συμβουλεύει να αντικαταστήσεις το γυμναστήριο με την άσκηση έξω ή να τρως πράσινα λαχανικά. «Προσπάθησε να παρατηρείς κάθε λεπτομέρεια χρησιμοποιώντας τις αισθήσεις σου – το σχήμα των σύννεφων, τη γεύση της λεμονάδας σου, το ζεστό αεράκι στο λαιμό σου».

- Ισορρόπησε Όταν επιτέλους φτάσει το Σαββατοκύριακο, μερικές φορές είσαι τόσο αποφασισμένη να διασκεδάσεις που προσπαθείς να κάνεις όλα όσα έχεις στο μυαλό σου πριν από τη Δευτέρα. Όμως, ένα γεμάτο διήμερο μπορεί να σε εξαντλήσει και να σε στρεσάρει ακόμη περισσότερο. Βρες τουλάχιστον μισή ώρα κάθε μέρα για να χαλαρώνεις. Προσπάθησε να διαβάσεις (σε μελέτη από το Πανεπιστήμιο του Σάσεξ διαπιστώθηκε ότι το διάβασμα μειώνει το στρες κατά 68%), να ακούσεις μουσική (61%) ή να πιεις ένα φλιτζάνι τσάι (54%). Μην ανοίξεις την τηλεόραση, εκτός κι αν υπάρχει κάτι που πραγματικά θέλεις να παρακολουθήσεις.
- Βρες ένα χόμπι Όταν τα χέρια σου είναι απασχολημένα, ηρεμεί το μυαλό σου – ρώτα όποια πλέκει. Οι δραστηριότητες που απαιτούν επαναλαμβανόμενες κινήσεις όπως η κηπουρική (σκάψιμο, φύτεμα, πότισμα και πάλι απ’ την αρχή) μειώνουν την πίεση και τον καρδιακό παλμό. Επικεντρώνεσαι πλήρως σε μια δουλειά που έχεις μπροστά σου και απομακρύνεις από τη σκέψη σου τις προθεσμίες και τα επικείμενα γεγονότα.

Σταμάτα την ένταση στην αρχή της
Την επόμενη φορά που θα νιώσεις ότι πνίγεσαι, δοκίμασε ένα από τα παρακάτω κόλπα του 1 λεπτού:
1. Σκίσε χαρτιά Όταν τα ακούς να σχίζονται, επικεντρώνεσαι σε κάτι, ενώ η σωματική κίνηση του να σκίζεις κάτι χωρίς να προκαλείς κακό διώχνει την ένταση.
2. Πες ένα αστείο Το γέλιο αυξάνει τις ενδορφίνες που βελτιώνουν τη διάθεση και μειώνει τις ορμόνες του στρες, όπως η κορτιζόλη και η επινεφρίνη, λένε ερευνητές στο Πανεπιστήμιο Ίρβιν της Καλιφόρνιας.
3. Ανάπνευσε βαθιά Φτάσε στην εσώτερη γαλήνη με αυτή τη σύντομη άσκηση αναπνοής: πρώτα σκέψου μια εικόνα που σε κάνει να νιώθεις ήρεμη και μετά κλείσε τα μάτια σου και πάρε 8 βαθιές αναπνοές, προσέχοντας να γεμίζει ο αέρας τους πνεύμονές σου. Έκπνευσε και φαντάσου την ένταση να εξατμίζεται από το κορμί σου. Οι αργές αναπνοές μειώνουν τις ορμόνες τους στρες στον οργανισμό. Και όσο πιο ήρεμη είσαι τόσο πιο ευτυχισμένη γίνεσαι.
ΠΗΓΗ http://www.shape.

ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΜΑΣ ΑΠΟ ΕΔΩ ΣΤΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΔΙΚΤΥΑ
Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More