♪ ♫ ♪ ♫ ♪ ♫ ♪ ♫ ♪ ♫ ♪ ♫ ♪ ♫ ♪ ♫ ♪ ♫ ♪ ♫ ♪ ♫ ♪ ♫ ♪ ♫ ♪ ♫ ♪ ♫ ♪ ♫ ♪ ♫ ♪ ♫ ♪ ♫ ♪ ♫ ♪ ♫ ♪ ♫ ♪ ♫ ♪ ♫ ♪ ♫ ♪ ♫ ♪ ♫ ♪ ♫ ♪♫ ♪ ♫ ♪ ♫

9 Μαρτίου 2012

♪ Τα παιδιά του '83: κρυβόταν κάτι άλλο πίσω από την έρευνα; Μέρος β΄.


Η έρευνα για τα παιδιά του ’83Η υπόθεση των παιδιών του '83 ("Φάκελος: τα παιδιά του ΄83") απασχόλησε μεγάλη μερίδα της ελληνικής κοινωνίας μέχρι και τις μέρες μας, σε βαθμό που προκάλεσε αντιδράσεις στο Ελληνικό κοινοβούλιο, με ερωτήματα προς το Υπουργείο Παιδείας και το Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης τον Ιανουάριο του 2008. 

  Το σχετικό θέμα έφερε στην επιφάνεια αρχικά ο κύριος Γιάννης Φουράκης ο οποίος στο βιβλίο του «Τα Προμηνύματα Των Δελφών»έκανε λόγο για ένα μυστικό ερευνητικό πρόγραμμα το οποίο ως βαθύτερο στόχο είχε τον εντοπισμό παιδιών που θα αποτελούσαν τους επόμενους ηγέτες του κόσμου.
 Ας δούμε πιο αναλυτικά όμως τι συνέβη με το ερωτηματολόγιο που χρησιμοποιήθηκε ως μέθοδος συγκέντρωσης στοιχείων από τα παιδιά και τους γονείς που συμμετείχαν στο ερευνητικό πρόγραμμα, χωρίς ωστόσο να τους έχουν κοινοποιηθεί επακριβώς η τύχη των προσωπικών στοιχείων του κάθε συμμετέχοντος καθώς και οι εξελίξεις του προγράμματος.
 Το "περίεργο " ερωτηματολόγιο
  Στην πρώτη σελίδα του εγγράφου, υπήρχε η χαρακτηριστική ένδειξη «Ερωτηματολόγιο Εφήβων». Στη συνέχεια παρατηρείται η ένδειξη «Κωδικός Ερωτηματολογίου», γεγονός που σημαίνει ότι κάθε ερωτηματολόγιο έφερε ένα μοναδικό αριθμό, ο οποίος αντιστοιχούσε σε μια βάση δεδομένων ή μια λίστα με ονόματα.
  Τα υπόλοιπα στοιχεία που ζητούνταν από τον έφηβο αφορούσαν το φύλο, την ημερομηνία γέννησης και τον τόπο γέννησης. Το ερώτημα που γεννάται είναι πως έφτασαν τα ερωτηματολόγια στα χέρια των παιδιών, εφόσον το έγγραφο δεν έχει τυπωμένο όνομα παρά μόνο ένα κωδικό. Συμπεραίνουμε ότι τηρήθηκε μια λεπτομερής βάση δεδομένων με όλα τα στοιχεία των συμμετεχόντων στο πρόγραμμα.  Μάλιστα τονίζεται με έντονη γραφή στο τέλος των οδηγιών συμπλήρωσης του ερωτηματολογίου ότι θα πρέπει να παραμείνει «ανώνυμο».
  Μια από τις ενότητες του ερωτηματολογίου (Νο 6 Στοιχεία Ιδιοσυγκρασίας) αφορούσαν την προσωπικότητα του ερωτώμενου. Ερωτήσεις όπως , «νιώθεις καμιά φορά πως  άλλοι σαν να σε έχουν «βάλει στο μάτι» σαν να θέλουν το  κακό σου», ή «νιώθεις καμιά φορά σαν να μην θέλεις πια να ζεις;» προβλημάτισαν γονείς και παιδιά, οι οποίοι αναρωτήθηκαν ποιος ήταν ο λόγος αυτών των ερωτήσεων. Στην συνέχεια της έρευνας θα δοθούν απαντήσεις σε πολλά ερωτήματα όπως και αυτό, με βάση τα όσα δήλωσαν οι ίδιοι οι επιστήμονες του προγράμματος.
  Όταν πλέον οι ερωτώμενοι είχαν συμπληρώσει και αποστείλει τα ερωτηματολόγια αυτά ακολούθησε ένα νέο έγγραφο, ξανά με τις ίδιες κεφαλίδες και ενδείξεις, περί Ακαδημίας Αθηνών και Πανεπιστημίου Αθηνών (ας σημειωθεί ότι ουδεμία ευθύνη επιρρίπτεται στην Ακαδημία ή στο Πανεπιστήμιο Αθηνών).

  Αυτή την φορά όμως καλούσε πλέον όλους τους συμμετέχοντες εφήβους, μετά την λήξη των μαθητικών τους εξετάσεων να ανταποκριθούν στην πρόσκληση για μια προσωπική συνάντηση  με σκοπό να καταγραφούν τα σωματομετρικά τους στοιχεία –ύψος, βάρος, περίμετρος μέσης και ισχίων, αρτηριακής πίεσης, καρδιακού ρυθμού και αίματος.
  Η συνάντηση οριζόταν για τις 28 Ιουνίου  2001 ή στις 12 Ιουλίου 2001, στις εννιά το πρωί σε εξωτερικό ιατρείο Παιδιατρικής Κλινικής του νοσοκομείου ΚΑΤ στη Κηφισιά, όπου υπεύθυνη για την εν λόγω εξέταση οριζόταν συγκεκριμένη γιατρός.  
  Διαβάστε το ερωτηματολόγιο και τις επίμαχες ερωτήσεις στο κάτω μέρος του άρθρου.

Photo Gallery

paidia_83_3 paidia_83_6 paidia_83_7 paidia_83_8

Πηγή: pyles.tv

ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΜΑΣ ΑΠΟ ΕΔΩ ΣΤΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΔΙΚΤΥΑ
Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More