♪ ♫ ♪ ♫ ♪ ♫ ♪ ♫ ♪ ♫ ♪ ♫ ♪ ♫ ♪ ♫ ♪ ♫ ♪ ♫ ♪ ♫ ♪ ♫ ♪ ♫ ♪ ♫ ♪ ♫ ♪ ♫ ♪ ♫ ♪ ♫ ♪ ♫ ♪ ♫ ♪ ♫ ♪ ♫ ♪ ♫ ♪ ♫ ♪ ♫ ♪ ♫ ♪ ♫ ♪ ♫ ♪♫ ♪ ♫ ♪ ♫

7 Ιουνίου 2012

♪ Tο πρόσωπό μας δεν είναι σύμμαχος στο ψέμα

Ακόμα και ένας επαγγελματίας ψεύτης, ο οποίος μπορεί να λέει ότι θέλει με μεγάλη ευκολία, ασχέτως με το αν είναι αλήθεια ή όχι, έχει να αντιμετωπίσει μια μεγάλη πρόκληση, σύμφωνα με τα όσα φανερώνει νέα βρετανική έρευνα.

Όπως επισημαίνουν επιστήμονες του Πανεπιστημίου British Columbia – Okanagan, ακόμα κι όταν ξεστομίζουμε ένα αθώο ψέμα, το ίδιο μας το πρόσωπο είναι εκεί για να το αποκαλύψει, αρκεί να έχουμε απέναντί μας έναν παρατηρητικό συνομιλητή. Συγκριμένα, οι μύες που βρίσκονται στο πάνω μέρος του προσώπου είναι οι «μαρτυριάρηδες» της υπόθεσης, καθώς όσο μεγαλύτερο και σοβαρότερο είναι το ψέμα, τόσο εντονότερες είναι οι εκφράσεις του προσώπου και οι συσπάσεις τεσσάρων μυών του.
Οι ερευνητές παρακολούθησαν βιντεοσκοπημένες ομιλίες 52 ανθρώπων, οι οποίοι είχαν κάποιον αγνοούμενο στο συγγενικό ή φιλικό τους περιβάλλον, μελετώντας τις εκφράσεις στα πρόσωπά τους. Όπως αποκαλύφθηκε, οι μισοί ήταν τα άτομα που είχαν δολοφονήσει αυτούς που δήλωναν πως είχαν χάσει.
Όπως τόνισε η επικεφαλής της μελέτης, Dr. Λιάν Μπρινκ, λεπτές συσπάσεις στα ζυγωματικά, μυς που συνδέονται με το λεγόμενο «ψεύτικο χαμόγελο», αλλά και πλήρης συρρίκνωση του μυ στο μέτωπο -που υποδηλώνει την αποτυχημένη προσπάθεια κάποιου να φανεί λυπημένος- ήταν αυτά που εντοπίστηκαν στα καρέ των προσώπων που ψεύδονταν.
Από την άλλη, οι ειλικρινείς της υπόθεσης είχαν εντονότερες συσπάσεις στους μύες του προσώπου που σχετίζονταν με τη θλίψη, εμφάνιζαν ρυτίδες έκφρασης στο μέτωπο, ενώ συνοφρυώνονταν ασυναίσθητα.
Πάντως, αν και τα στοιχεία της έρευνας είναι αποκαλυπτικά, δεν αρκούν για να εντοπιστεί με ακρίβεια 100% ένας ψεύτης, καθώς ορισμένοι άνθρωποι «έχουν την ικανότητα να ελέγχουν τις εκφράσεις του προσώπου τους και να διαχειρίζονται καλύτερα τα συναισθήματά τους, όπως οι ψυχοπαθείς», πρόσθεσε η Μπρινκ.

newingreece

ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΜΑΣ ΑΠΟ ΕΔΩ ΣΤΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΔΙΚΤΥΑ
Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More