♪ ♫ ♪ ♫ ♪ ♫ ♪ ♫ ♪ ♫ ♪ ♫ ♪ ♫ ♪ ♫ ♪ ♫ ♪ ♫ ♪ ♫ ♪ ♫ ♪ ♫ ♪ ♫ ♪ ♫ ♪ ♫ ♪ ♫ ♪ ♫ ♪ ♫ ♪ ♫ ♪ ♫ ♪ ♫ ♪ ♫ ♪ ♫ ♪ ♫ ♪ ♫ ♪ ♫ ♪ ♫ ♪♫ ♪ ♫ ♪ ♫

3 Ιουλίου 2012

♪ Σε ποιες θάλασσες κολυμπάμε και σε ποιες όχι;

Σε ποιες θάλασσες κολυμπάμε και σε ποιες όχι;Κείμενο:  Νέλλυ Σκουφάτογλου

Πώς να αποφύγετε τις ασθένειες του καλοκαιριού

Πριν ξεχυθείτε στις παραλίες, κάτι που αν όχι όλοι, οι περισσότεροι έχετε κάνει, πάρτε μία στιγμή και διαβάστε τι πρέπει να κάνετε για να προστατευτείτε από τις ενοχλητικές μολύνσεις και ασθένειες που καταστρέφουν τις εξορμήσεις μας στις παραλίες. Το πανελλήνιο κέντρο οικολογικών ερευνών για το κολύμπι, λοιπόν,  μας εφιστά την προσοχή στα εξής:
* Μην κολυμπάτε σε νερά που το χρώμα τους είναι βαθύ πράσινο.
* Μην μπαίνετε σε θάλασσα που έχει πετρέλαιο, λάδια, απόβλητα βόθρων. Οι βρομιές αυτές ενδέχεται να προκαλέσουν καρκίνο της μήτρας, νεοπλασίες και χρόνιες δερματίτιδες.
* Μην ρυπαίνετε τις παραλίες με σκουπίδια.

Όταν η θάλασσα πρασινίζει, τότε είναι γεμάτη σάπια φύκια και πλαγκτόν, ενώ όταν η επιφάνειά της ιριδίζει, τότε είναι γεμάτη πετρέλαιο, πίσσες, λάδια, απόβλητα βόθρων. Όταν οι ακτές είναι γεμάτες σκουπίδια υπάρχει η πιθανότητα και η ίδια η θάλασσα να είναι μολυσμένη. Στο βυθό υπάρχουν σε μεγάλες ποσότητες, μόλυβδος και υδράργυρος που προκαλούν σοβαρές βλάβες στην υγεία. Μην αναδεύετε, λοιπόν τη θάλασσα όταν υπάρχει λάσπη στο βυθό. Η λάσπη της, προδίδει την ύπαρξη μόλυβδου και υδραργύρου, που με την ανατάραξη του βυθού μπορεί να μπουν στον οργανισμό μας από το στόμα και τους πόρους του σώματος.
Στα μολυσμένα νερά βρέθηκε μεγάλος αριθμός από ολικά κολοβακτηριοειδή, κολοβακτηριοειδή κοπρανωδούς προελεύσεως, φυσικοχημικές παράμετροι και εντερόκοκκοι, που είναι και τα πλέον επικίνδυνα μικρόβια, αφού προκαλούν ουρολοιμώξεις, ενδοκαρδίτιδα, ενδοκοιλιακές και πυελικές λοιμώξεις. Επιπλέον, εντερόκοκκοι οι οποίοι παράγουν ουσίες προσκόλλησης που τους επιτρέπουν να προσκολλώνται στις καρδιακές βαλβίδες και στα κύτταρα του ουροποιητικού και παρουσιάζουν φυσική αντοχή σε πολλά αντιβιοτικά. 
Extra tips:
α) πάντα κάνετε ντουζ βγαίνοντας από τη θάλασσα
β) φοράτε τις παντόφλες σας περπατώντας στην άμμο
γ) έχετε ένα δεύτερο μαγιό μαζί σας
δ) χρησιμοποιείτε ψάθα ή πλαστικό κάλυμα προτού ακουμπήσετε την πετσέτα σας σε κοινές ξαπλώστρες ή την άμμο.http://www.queen.gr/YGEIA-FITNESS/YGEIA/item/46789-se-poies-thalasses-kolympame-kai-se-poies-ohi

ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΜΑΣ ΑΠΟ ΕΔΩ ΣΤΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΔΙΚΤΥΑ
Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More