♪ ♫ ♪ ♫ ♪ ♫ ♪ ♫ ♪ ♫ ♪ ♫ ♪ ♫ ♪ ♫ ♪ ♫ ♪ ♫ ♪ ♫ ♪ ♫ ♪ ♫ ♪ ♫ ♪ ♫ ♪ ♫ ♪ ♫ ♪ ♫ ♪ ♫ ♪ ♫ ♪ ♫ ♪ ♫ ♪ ♫ ♪ ♫ ♪ ♫ ♪ ♫ ♪ ♫ ♪ ♫ ♪♫ ♪ ♫ ♪ ♫

5 Σεπτεμβρίου 2012

♪ Εφηβεία, κατανάλωση αλκοόλ και κίνδυνος εμφάνισης καρκίνου του μαστού

Τα κορίτσια που καταναλώνουν αλκοόλ και έχουν οικογενειακό ιστορικό καρκίνου του μαστού αυξάνουν τις πιθανότητες να εμφανίσουν και οι ίδιες καρκίνο, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό «Cancer».

Ερευνητές από το Νοσοκομείο Brigham και την Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ διεξήγαγαν έρευνα για την υγεία με το θέμα αυτό, με περίπου 7.000 κορίτσια, ηλικίας 9 έως 15. Η έρευνα επαναλήφθηκε δύο φορές στο ίδιο δείγμα, όταν τα κορίτσια ήταν 18 και 27 ετών αντίστοιχα. Παράλληλα, οι μητέρες των κοριτσιών ρωτήθηκαν για το δικό τους ιατρικό ιστορικό σχετικά με καλοήθεις παθήσεις του μαστού, καρκίνο του μαστού και το γενικό οικογενειακό ιστορικό καρκίνου του μαστού.

Όπως ήταν αναμενόμενο, η μελέτη διαπίστωσε ότι τα κορίτσια με οικογενειακό ιστορικό καρκίνου του μαστού είχαν περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν καλοήθεις παθήσεις του μαστού στην αρχή της ενηλικίωσης, σχεδόν διπλάσιες από τα κορίτσια που δεν είχαν οικογενειακό ιστορικό.

Η μελέτη όμως έδειξε επίσης ότι όσο περισσότερο αλκοόλ κατανάλωναν τα κορίτσια τόσο αυξανόταν και ο κίνδυνος εμφάνισης καλοήθους πάθησης του μαστού – η οποία μπορεί να είναι παράγοντας κινδύνου για καρκίνο του μαστού.

Προηγούμενες μελέτες έχουν καταδείξει ότι η κατανάλωση αλκοόλ σε ενήλικες γυναίκες αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού, ενώ η παρούσα μελέτη αναφέρει ότι οι παράγοντες κινδύνου για τον εν λόγω καρκίνο διαφέρουν ανάλογα με το αν υπάρχει οικογενειακό ιστορικό της νόσου.

Όπως υποστηρίζει η δρ Catherine Berkey, βιοστατιστικός στην Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ, η μελέτη δείχνει ότι οι έφηβες γυναίκες, που έχουν ήδη υψηλότερο κίνδυνο με βάση το οικογενειακό ιστορικό, θα πρέπει να γνωρίζουν ότι η αποφυγή του αλκοόλ μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο για καλοήθεις παθήσεις του μαστού σε νεαρή ηλικία και για καρκίνο του μαστού στη μετέπειτα ζωή.

Πηγή: latimes


Το άρθρο επιμελήθηκε η Ειρήνη Καλαϊτζίδου, Σύμβουλος Στρες, επιστημονική συνεργάτιδα του Ανδρολογικού Ινστιτούτου Αθηνών, 

ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΜΑΣ ΑΠΟ ΕΔΩ ΣΤΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΔΙΚΤΥΑ
Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More