♪ ♫ ♪ ♫ ♪ ♫ ♪ ♫ ♪ ♫ ♪ ♫ ♪ ♫ ♪ ♫ ♪ ♫ ♪ ♫ ♪ ♫ ♪ ♫ ♪ ♫ ♪ ♫ ♪ ♫ ♪ ♫ ♪ ♫ ♪ ♫ ♪ ♫ ♪ ♫ ♪ ♫ ♪ ♫ ♪ ♫ ♪ ♫ ♪ ♫ ♪ ♫ ♪ ♫ ♪ ♫ ♪♫ ♪ ♫ ♪ ♫

13 Φεβρουαρίου 2013

♪ Σταύρος Φωτιάδης: Ο τραγουδιστής που τραγουδάει για τ’ άστρα!...


Σταύρος Φωτιάδης: Ο τραγουδιστής που τραγουδάει για τ’ άστρα!...

Υπάρχουν Έλληνες τραγουδιστές οι οποίοι έχουν έναν δικό τους τρόπο να σε μαγεύουν κα να σε προσελκύουν. Κι αυτός ο τρόπος δεν είναι άλλος από τη σαγήνη της φωνής τους!.. Ένας εξ αυτών και ο Σταύρος Φωτιάδης που όπως λένε πολλοί φίλοι του, όταν τραγουδάει αργά τη νύχτα «μεθάει» τ’ άστρα με τη φωνή του!... Διαβάστε μια προσωπική εμπειρία από αυτές που γράφει η ζωή και μοιάζει σαν πραγματικό παραμύθι!...
ΓΙΑ ΝΑ ΕΙΜΑΙ ειλικρινής τον ξακουστό και δημοφιλή Έλληνα τραγουδιστή,Σταύρο Φωτιάδη, το γνώριζα μόνο από τη φωνή του. Μια φωνή που έχει τη δική της σαγήνη. Τη δική της γοητεία. Μέχρι που κάποια στιγμή γίναμε διαδικτυακοί φίλοι στο facebook και από τότε άρχισε μια πιο ανθρώπινη επικοινωνία. Μια επικοινωνία που έχει το γνώρισμα της καλλιτεχνικής ευαισθησίας διότι –μη ξεχνιόμαστε- ο Σταύρος Φωτιάδης είναι ένας πολύ φτασμένος και καταξιωμένος καλλιτέχνης!
Θα μου επιτρέψετε να αποκαλύψω κάτι που έχει να κάνει με την ταπεινότητά μου, σε σχέση με ορισμένα γνωστά τραγούδια του Σταύρου Φωτιάδη: «Εγώ δεν έπινα και μ’ έκανες να πίνω»!.. «Μια κουβέντα θα πω … τελειώσαμε» και άλλα πολλά.
Ήμουν στη Βυτίνα Αρκαδίας με μία πολύ όμορφη παρέα καλλιτεχνών εκ των οποίων και μία πολύ ταλαντούχος καλλιτέχνιδα λυρικής σκηνής, που γνώρισα στο Λεβίδι και προθυμοποιήθηκε να έρθει κοντά μας μαζί με την δική της παρέα σε ένα πανέμορφο ταβερνείο που υπήρχε στη Βυτίνα.
Είναι αυτό που λένε: Φάγαμε, ήπιαμε και σαν Έλληνες συζητούσαμε κάτω από τη μαγεία των άστρων, ενώ η Σελήνη μας αποχαιρετούσε αργά-αργά κουνώντας νωχελικά το φρύδι της μέσα στη μαγευτική νύχτα!..
Μόλις τελειώσαμε η νεαρή καλλιτέχνιδα ήθελε να με συνοδεύσει μέχρι την Αθήνα γιατί της άρεσε ν’ ακούει με προσοχή όσα έλεγα περί λυρικής ποίησης, για τους αρχαίους Έλληνες ένα είδος ποίησης, δηλαδή, που ψαλλόταν με συνοδεία λύρας ή μουσικής και πώς σήμερα η λυρική ποίηση εκφράζει την ψυχική διάθεση και με άμεσο τρόπο τα υποκειμενικά συναισθήματα και τον εσωτερικό κόσμο του ποιητή. Το μαγνητόφωνό μου το είχα ανοιχτό, απλά δεν έπαιζε η κασέτα.
Συζήτηση στη συζήτηση φθάσαμε και στην δική μας Εθνική Λυρική Σκηνή και πως πράγματι η αποστολή της είναι να προσφέρει σε Έλληνες και ξένους θεατές παραγωγές υψηλής ποιότητας, παρουσιάζοντας όπερες, μπαλέτα, οπερέτες, όπερες για παιδιά και ρεσιτάλ, μεταξύ πολλών άλλων. Τον ρόλο που διαδραματίζει το Athens Opera Studio, η Ανώτερη Επαγγελματική Σχολή Χορού, καθώς και η σπουδαιότητα που δίνουν στα εκπαιδευτικά προγράμματα που απευθύνονται σε όλες τις ηλικιακές ομάδες. Στο μεταξύ το μαγνητόφωνο βούϊζε σαν να ήθελε να σπρώξω την κασέτα.
Μιλήσαμε για τις παραστάσεις που δίνονται στο Θέατρο Ολύμπια, που περιλαμβάνει και την Παιδική Σκηνή, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και στο Ωδείο Ηρώδου Αττικού, αλλά και για το ρεπερτόριο του μοναδικού εθνικού λυρικού θεάτρου στην Ελλάδα, το οποίο, ως γνωστόν, καλύπτει τέσσερις αιώνες λυρικής τέχνης, από έργα του Μοντεβέρντι έως σύγχρονων Ελλήνων δημιουργών!
Εκεί στα πρώτα διόδια, που φθάσαμε, περιμέναμε να έρθουν οι άλλοι της παρέας μας, γιατί εμείς είχαμε απομακρυνθεί πολύ. Κάποια στιγμή έφθασαν και μας κάνουν νόημα ότι αυτοί προχωρούν και θα τα πούμε στην Αθήνα. Άλλο που δεν θέλαμε!..
Συνεχίσαμε μόνοι μας το ταξίδι και συνεχίσαμε τη συζήτηση για τους Αρχιμουσικούς της Λυρικής Σκηνής, το σπουδαίο έργο που εκτελούν οι Μονωδοί, οι Υψίφωνοι, οι Μεσόφωνοι, οι Τενόροι, οι Βαρύτονοι, οι Βαθύφωνοι, αλλά και η ίδια η Ορχήστρα (Εξάρχοντες, Α΄ Βιολιά, Β΄ Βιολιά, Βιόλες, Βιολοντσέλα, Άρπες, Φλάουτα, Όμποε, Κλαρινέτα, Φαγκότα, Κόρνα, Τρομπέτες, Τρομπόνια, Τούμπα, Τύμπανα, Κρουστά και δεν συμμαζεύεται).
--Δεν βάζουμε και κανά τραγουδάκι τώρα να κάνουμε κεφάλι; Μου λέει η νεαρή καλλιτέχνιδα και … σπρώχνει την κασέτα στο μαγνητόφωνο, όπου με έκπληξη άκουγε τον … Σταύρο Φωτιάδη να τραγουδάει το τραγούδι: «Εγώ δεν έπινα και μ’ έκανες να πίνω» (!!!)..
Αυτό που είδαν τα μάτια μου δεν το έχω δει ποτέ!.. Η νεαρή καλλιτέχνιδα, μου κάνει νόημα να σταματήσω κι όπως είμαστε μόνοι μας βγαίνει έξω από τα’ αυτοκίνητο και κάτω από τα άστρα άρχισε να χορεύει σαν μια πραγματική νεράϊδα τα τραγούδια του Σταύρου Φωτιάδη!...
--Χριστέ μου!.. είπα μέσα μου!.. Τι βλέπουν τα μάτια μου τώρα! Εκεί να δεις ξέφρενο χορό!
Η φωνή του Σταύρου Φωτιάδη είχε γίνει ένα με τα άστρα λες και τα μεθούσε με τη σαγήνη αυτής της φωνής, ενώ η μούσα της βραδιάς, η πραγματική νεράϊδα, χόρευε ασταμάτητα όλη τη νύχτα!.. «Μια κουβέντα θα πω … τελειώσαμε», «Δεν βάζω μυαλό», «Πιες ένα ουίσκυ ακόμη», «Τα καλύτερά μου χρόνια», «Θα σ’ αγαπώ όσο ζω» και τόσα άλλα!..
Σταύρο Φωτιάδη, σ’ ευχαριστώ από καρδιάς που έγινες αιτία να ζήσω μία από τις πιο μαγευτικές βραδιές της ζωής μου ακούγοντας τα τραγούδια σου σε ένα σημείο όπου μια νεράιδα λυρικής σκηνής χόρευε για το θεό κάτω απ’ τ’ άστρα!!...
ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΣΤΑΥΡΟ ΦΩΤΙΑΔΗ
Ο Σταύρος Φωτιάδης είναι ένας λαϊκός μύθος για την πόλη που μεγάλωσε και συνεχίζει να ζει μέχρι σήμερα, τη Θεσσαλονίκη. Είναι άλλωστε γνωστό ότι η Θεσσαλονίκη 'γεννάει' μεγάλους τραγουδιστές που δημιουργούν σχέσεις λατρείας με το κοινό τους. Ο Σταύρος Φωτιάδης είναι όχι μόνο τραγουδιστής αλλά και μουσικός από τα παιδικά του κιόλας χρόνια και υπηρετεί το λαϊκό τραγούδι με συνέπεια και βαθιά αγάπη. Γεννήθηκε στο χωριό Χαμηλό Κιλκίς. Στα δέκα του χρόνια βρίσκεται στην Θεσσαλονίκη, σπουδάζει στο Μουσικό Ωδείο και σε ηλικία 20 ετών ξεκινάει την καλλιτεχνική του καριέρα...

ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ  http://www.sakketosaggelos.gr/Article/1672/

ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΜΑΣ ΑΠΟ ΕΔΩ ΣΤΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΔΙΚΤΥΑ
Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More