♪ ♫ ♪ ♫ ♪ ♫ ♪ ♫ ♪ ♫ ♪ ♫ ♪ ♫ ♪ ♫ ♪ ♫ ♪ ♫ ♪ ♫ ♪ ♫ ♪ ♫ ♪ ♫ ♪ ♫ ♪ ♫ ♪ ♫ ♪ ♫ ♪ ♫ ♪ ♫ ♪ ♫ ♪ ♫ ♪ ♫ ♪ ♫ ♪ ♫ ♪ ♫ ♪ ♫ ♪ ♫ ♪♫ ♪ ♫ ♪ ♫

9 Ιουνίου 2011

♪ Το καλοκαίρι μας «σπρώχνει» στην απιστία?


Λίγο κρασί, λίγη θάλασσα και το… αγόρι της άλλης: κάπως έτσι φαίνεται ότι περνούν οι Έλληνες το καλοκαίρι τους, καθώς η απιστία αναδεικνύεται στο αγαπημένο… σπορ των περισσότερων παντρεμένων και καθ’ οιονδήποτε τρόπο δεσμευμένων στη χώρα μας.
Η απιστία «φουντώνει» το καλοκαίρι – όχι μόνο στην χώρα μας, αλλά και παγκοσμίως, σύμφωνα με τις… ντόπιες αλλά και τις διεθνείς μελέτες. Και μαζί με αυτήν «φουντώνουν» (για προφανείς λόγους) και τα διαζύγια.
Σύμφωνα με πρόσφατες έρευνες της Εταιρείας Μελέτης Ανθρώπινης Σεξουαλικότητας (ΕΜΑΣ), το «παιχνίδι» της απιστίας έχει πάψει προ πολλού να αποτελεί ανδρικό προνόμιο. Άντρες και γυναίκες απιστούν σε μεγάλο ποσοστό, με τις γυναίκες που απατούν τους συντρόφους τους να έχουν πλέον «πάρει κεφάλι».
Από τις 1.800 Ελληνίδες, ηλικίας 35 έως 45 ετών, που συμμετείχαν σε μία από τις έρευνες, το 64% είπαν ότι απατούν τον σύντροφό τους, όταν το αντίστοιχο ποσοστό σε μελέτη με άντρες στη χώρα μας ήταν 54%. Ειδικά μεταξύ των παντρεμένων ανδρών, το ποσοστό όσων απατούσαν τις συζύγους τους ήταν 48% σύμφωνα με μία τρίτη έρευνα, η οποία έδειξε ακόμη πως το 13% των παντρεμένων ανδρών απατούν την γυναίκα τους έχοντας κάνει μόνιμη σχέση με μία άλλη, ενώ το 35% έχουν εφήμερες σχέσεις.
Μεγάλο μέρος αυτών των «παράνομων» σχέσεων συνάπτονται το καλοκαίρι – την ίδια ακριβώς εποχή του χρόνου που «φουντώνουν» και τα διαζύγια. Στην πραγματικότητα, το 69% όσων απιστούν το ταίρι τους είπαν πως το έκαναν καλοκαίρι, ενώ το φθινόπωρο «προτίμησε» μόλις το 14% των ερωτηθέντων, την ανοίξη το 10% και τον χειμώνα μόλις το 7%.
Το μεγάλο ερώτημα είναι τι έχει τέλος πάντων αυτό το καλοκαίρι και μας... σπρώχνει στην απιστία. Είναι ο ήλιος, είναι η θάλασσα ή μήπως συμβαίνει κάτι άλλο; Σύμφωνα με τους ειδικούς της ΕΜΑΣ, η εξήγηση είναι ένα κράμα ενστίκτων, αναγκών και ελευθερίας.
Όπως εξηγούν, το καλοκαίρι παραμερίζονται οι αναστολές και οι ηθικοί κοινωνικοί κανόνες και εμφανίζεται μια πιο πρωτόγωνη διάθεση για κατάκτηση των σωματικών ηδονών. Με άλλα λόγια, κατά τους θερμούς μήνες γινόμαστε πιο... ζωώδεις, με λιγότερες κοινωνικές αναστολές και έτσι πιο επιρρεπείς στην ελεύθερη σεξουαλική ζωή που με τη σειρά της οδηγεί στην απιστία - ας μην ξεχνάμε, προσθέτουν, ότι το να μένει κανείς πιστός στον σύντροφό του είναι μια ηθική επιταγή και ένα άγραφο «συμβόλαιο» που συγκρατεί μεν τη σχέση δύο ανθρώπων αλλά δεν προϋποθέτει την σεξουαλική επιθυμία.
Επιπλέον, η απιστία εκφράζει και την έντονη ανάγκη μας για περιπέτεια, για φυγή από την καθημερινότητα και την γκρίζα εκδοχή της – και τα ίδια ακριβώς χαρακτηριστικά έχει και η επιθυμία μας για καλοκαιρινές διακοπές. Είναι δηλαδή σαν να οδηγούμαστε το καλοκαίρι σε μια ανάγκη να δοκιμάσουμε τον εαυτό μας και τα όρια του, αφού το περιβάλλον της θερινής ατμόσφαιρας μας καλεί να το πράξουμε.
Και μετά, είναι η ψυχολογική εξήγηση της καλοκαιρινής απιστίας, σε συνδυασμό με την... διαθεσιμότητα των πειρασμών: αντιμετωπίζοντας αναρίθμητα προβλήματα στο σπίτι και στην καθημερινότητά μας, τα οποία μας αφήνουν με ανεκπλήρωτα κενά μέσα μας, έχουμε την ευκαιρία το καλοκαίρι να προσπαθήσουμε να καλύψουμε κάποιες από αυτές τις ανάγκες μας. Και την ευκαιρία μας δίνουν παράμετροι όπως ο ελεύθερος χρόνος, ίσως οι χωριστές διακοπές από το ταίρι μας ή πολύ απλά το ότι στις διακοπές έχουμε περισσότερη χρονική άνεση να βρεθούμε (και) με άλλους ανθρώπους.
Αν σε όλα αυτά προστεθεί το γεγονός πως το καλοκαίρι υπάρχουν άφθονοι... πειρασμοί και οι περιπέτειες εκτός της μόνιμης και συμβατικής σχέσης είναι σχεδόν δικαίωμα και κανόνας ζωής που επιβεβαιώνεται από τις δικές μας εμπειρίες αλλά και εκείνες τις των φίλων μας... ε, δεν θέλει και πολύ για να οδηγηθεί κανείς στην απιστία.
Πάντως για να συμβούν όλα τα παραπάνω, απαραίτητη προϋπόθεση είναι να μην τα πηγαίνει κανείς καλά με τον/την σύντροφό του – διότι όπως λέει και ο λαός «άμα είσαι καλά, δεν κοιτάς αλλού»...
Τα διαζύγιαΕκτός από την απιστία, πάντως, το καλοκαίρι προσφέρεται και για... διαζύγιο! Άλλη έρευνα της ΕΜΑΣ δείχνει ότι το ποσοστό των ζευγαριών που χωρίζουν κατά την διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών αγγίζει το 54%, ενώ το 22% χωρίζουν άνοιξη και μόλις το 24% φθινόπωρο και χειμώνα.
Στην περίπτωση των διαζυγίων, τα αίτια είναι διαφορετικά. Όπως λένε οι ειδικοί, τα ζευγάρια είθισται να αρχίζουν τις διακοπές τους με μεγάλες προσδοκίες, παραβλέποντας τα όποια προβλήματα και προσωπικές δυσκολίες αντιμετωπίζουν με το ταίρι τους.
Εάν, όμως, οι προσωπικές δυσκολίες δεν σχετίζονται με την καθημερινότητα αλλά με το πόσο «τα βρίσκει» το ζευγάρι αναμεταξύ του, θα ενταθούν στη διάρκεια των διακοπών. Όντως, η ίδια έρευνα της ΕΜΑΣ έδειξε πως πολλά ζευγάρια επιστρέφουν από τις διακοπές πολύ χειρότερα απ’ ό,τι ήταν πριν φύγουν – και η αίτια άλλοτε είναι η απογοήτευση που δεν έγιναν τα πράγματα όπως τα περίμεναν, και άλλοτε ότι πιέστηκαν πολύ ενώ κανονικά θα έπρεπε να χαλαρώσουν.
Πρακτικά, όλα αυτά σημαίνουν πως το καλοκαίρι και ιδίως η περίοδος των διακοπών αποτελούν αληθινή δοκιμασία για τις κακές σχέσεις – και όσες έχουν υποτονική ή ανύπαρκτη ερωτική επιθυμία είναι αυτές που κυρίως οδηγούνται σε κρίση στη διάρκεια των διακοπών.
Εκτός από τις κακές σχέσεις που φτάνουν στα όριά τους το καλοκαίρι, ρόλο στα αυξημένα διαζύγια του καλοκαιριού παίζουν και άλλοι παράγοντες. Στην πραγματικότητα, από τους εθελοντές που συμμετείχαν σε μελέτη της ΕΜΑΣ, το 41% είπαν πως τα ζευγάρια χωρίζουν πιο εύκολα το καλοκαίρι επειδή υπάρχουν περισσότεροι πειρασμοί (έτσι ίσως θα έχουν και κάτι να... απασχοληθούν για να μην στεναχωριούνται;), ενώ το 14% ομολόγησαν αυξημένη επιρρέπεια στην απιστία.
Όσον αφορά το τι είναι αυτό που τελειώνει τελικά την σχέση, ο κύριος λόγος (στο 42% των περιπτώσεων) είναι ότι ο ένας ή η άλλη επιλέγουν περισσότερο να βγαίνουν με φίλους παρά με τον/την σύντροφό τους, ενώ σε ποσοστό 21% επιλέγουν ξεχωριστές διακοπές και... τελειώνει το παραμύθι.


Πηγή : ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ

ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΜΑΣ ΑΠΟ ΕΔΩ ΣΤΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΔΙΚΤΥΑ
Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More