♪ ♫ ♪ ♫ ♪ ♫ ♪ ♫ ♪ ♫ ♪ ♫ ♪ ♫ ♪ ♫ ♪ ♫ ♪ ♫ ♪ ♫ ♪ ♫ ♪ ♫ ♪ ♫ ♪ ♫ ♪ ♫ ♪ ♫ ♪ ♫ ♪ ♫ ♪ ♫ ♪ ♫ ♪ ♫ ♪ ♫ ♪ ♫ ♪ ♫ ♪ ♫ ♪ ♫ ♪ ♫ ♪♫ ♪ ♫ ♪ ♫

7 Ιουνίου 2011

♪ Καλοκαιρινοί έρωτες!!! Πόσο κρατάνε? Αντέχουν??


Το καλοκαίρι για πολλούς σημαίνει διακοπές, για άλλους χαλάρωση και ξεκούραση και για κάποιους άλλους η απόλυτη ευκαιρία για καινούργιες γνωριμίες και για νέες σχέσεις. Ήλιος, θάλασσα, καλή διάθεση, χαμηλές άμυνες, επιθυμία για νέα πράγματα οδηγούν πολύ συχνά σε καλοκαιρινούς έρωτες. Έντονοι, αλλά συνήθως χρονικά περιορισμένοι κρατούν από λίγες ώρες έως και αρκετές ημέρες. Στιγμές γεμάτες πάθος και υποσχέσεις που όμως σβήνουν με το τέλος των διακοπών. Και ενώ ‘πετάμε στους ουρανούς’ και είμαστε σίγουροι πως έχουμε βρει το ιδανικό ταίρι, με τον ερχομό του φθινοπώρου ξεθωριάζει και η ανάμνηση της σχέσης. Και ακόμη σε περιπτώσεις που έχουμε προσπαθήσει να ξαναζεστάνουμε το χειμώνα τη σχέση του καλοκαιριού, βλέπουμε πως η μαγεία φεύγει και μένουμε με μία μεγάλη απογοήτευση.

  Γιατί το καλοκαίρι ερωτευόμαστε πιο εύκολα;
Η φύση του καλοκαιριού και η έννοια των διακοπών ισοδυναμούν με έξοδο από την καθημερινότητα και τη ρουτίνα. Αφήνουμε για λίγο τους ρόλους που παίζουμε στη ζωή μας (το ρόλο του εργαζόμενου, του γονιού, του μαθητή, του φοιτητή) και γινόμαστε ανοιχτοί απέναντι στους ανθρώπους. Η σεξουαλικότητα μας ανεβαίνει, το ντύσιμο μας είναι πιο ανάλαφρο και θέλουμε να δούμε εάν αρέσουμε στους άλλους. Καλοκαιρινά βράδια με φλερτ και μόνο ο ήλιος φτάνει για να μας ηρεμήσει και να μας φτιάξει τη διάθεση. Να μας χαλαρώσει και να μας επιτρέψει να δούμε ευκαιρίες που πιθανότατα να τις προσπερνούσαμε εάν ήμασταν κάτω από άλλη διάθεση. Η αυξημένη κοινωνικότητα, ο αυθορμητισμός και η θετική διάθεση συντελούν στο να βάλουμε πιο εύκολα ένα καινούργιο πρόσωπο στη ζωή μας. Επίσης το περιβάλλον βοηθάει καθώς πολλές από τις καινούργιες γνωριμίες γίνονται σε τόπους διακοπών. Αυγουστιάτικο φεγγάρι, βόλτα κάτω από τα άστρα, ωραία μουσική, λίγο ποτό παραπάνω, γινόμαστε πιο χαλαροί, οι αναστολές μας πέφτουν και το αποτέλεσμα είναι να νιώθουμε έντονα την επιθυμία για αγάπη και έρωτα. Δημιουργούμε τότε σχέσεις που τις χαρακτηρίζει η ένταση και το πάθος.
Πόσο κρατάνε οι σχέσεις του καλοκαιριού;
Οι σχέσεις αυτές συνήθως εξιδανικεύονται και γιατί δημιουργούνται μέσα σε ένα ιδανικό καλοκαιρινό περιβάλλον και γιατί ο κάθε εμπλεκόμενος στη σχέση δείχνει το ιδανικό του πρόσωπο, διαθέσιμος για να έρθει πιο κοντά, φιλικός, ανοιχτός χωρίς άγχος και σκοτούρες. Όμως με το πέρασμα στο χειμώνα, όπου αρχίζει η δουλειά, το πρόγραμμα και οι καθημερινές υποχρεώσεις αυτές οι σχέσεις δεν αντέχουν. Έχουν δημιουργηθεί κάτω από αυτές τις συνθήκες και η εναλλαγή σε ένα άλλο πλαίσιο τις διαλύει. Αρκετές φορές οι σχέσεις αυτές είναι από την αρχή συμφωνημένες ότι έχουν ημερομηνία λήξεως και από τους δύο συντρόφους, οι οποίοι επιζητούν την ερωτική γνωριμία και αυτό που έχει να τους δώσει. Ο κάθε ένας γυρνάει στον τόπο διαμονής και στη ζωή τους και η σχέση έχει μείνει μία ωραία ανάμνηση για να γεμίζει τις μπαταρίες του μέσα στο χειμώνα.
Αρκετοί δεν παρουσιάζουν τον πραγματικό τους εαυτό (αυτόν γεμάτο άγχη και ανασφάλειες) αλλά αυτό που θα ήθελαν να έχουν. Λόγω του ότι ξέρουν ότι η σχέση αυτή δεν θα μπορεί να δοκιμαστεί στην πραγματικότητα (λόγω διαφορετικών τόπων διαμονής) ξέρουν ότι δεν θα έρθει η στιγμή της αμφισβήτησης. Και για αυτό το λόγο αυτές οι σχέσεις είναι βασισμένες σε μη ρεαλιστικές βάσεις, και έχουν μικρή διάρκεια.
Υπάρχουν βέβαια και οι εξαιρέσεις όπου οι σχέσεις του καλοκαιριού δοκιμάστηκαν, άντεξαν και μεταλλάχθηκαν σε μόνιμες. Η δουλειά πάνω στη σχέση μπορεί να μετατρέψει μία καλοκαιρινή γνωριμία σε μία ολοκληρωμένη σχέση. Εξάλλου ποτέ σε θέματα ψυχής του ανθρώπου δεν μιλάμε με απόλυτα λόγια.
Για όσους βρίσκονται ήδη σε σχέση
Το καλοκαίρι δεν είναι ιδανικό μόνο για νέες γνωριμίες αλλά για αναθέρμανση αυτών που υπάρχουν. Επειδή είναι συνυφασμένο με τη φυγή από τις υποχρεώσεις και τα ‘πρέπει’ του χειμώνα, την ξεκούραση και την αίσθηση του διαφορετικού επιθυμούμε περισσότερο την επικοινωνία και την ικανοποίηση με το σύντροφο μας. Είναι λοιπόν μία καλή ευκαιρία για τόνωση της σχέσης. Να αξιοποιήσει το ζευγάρι τον ελεύθερο του χρόνο και να κάνει πράγματα μαζί. Να δοκιμάσει κάτι καινούργιο και διαφορετικό που θα το ανανεώσει. Να ξεφύγει από τον καθημερινό αγώνα της επιβίωσης και της καθημερινής δουλειάς. Να διασκεδάσει να μοιραστεί στιγμές μαζί και να έρθει πιο κοντά. Πολλές φορές σχέσεις που συντηρούνται από απλά συνήθεια και εξάρτηση δεν αντέχουν στη δοκιμασία του καινούργιου που επιφέρει το καλοκαίρι και διαλύονται.
Όσοι είναι μόνοι
Βέβαια υπάρχουν και αυτοί που μόλις χώρισαν και δεν επιθυμούν να κάνουν καμία νέα γνωριμία. Είναι πληγωμένοι, νιώθουν μόνοι και φοβούνται πως θα είναι οι διακοπές χωρίς τους συντρόφους τους. Ή μπορεί να είναι προβληματισμένοι, κάνοντας τον απολογισμό στη σχέση τους και ψάχνοντας να βρουν το δικό τους μερίδιο ευθύνης για τη διάλυση της. Εξάλλου η φύση των διακοπών εμπεριέχει την φυγή από την καθημερινότητα και μας δίνει τη δυνατότητα να δούμε τα πράγματα από άλλη οπτική γωνία. Αυτό που χρειάζεται προσοχή είναι να εκμεταλευτούμε έστω και κάτω από αυτές τις συνθήκες τις διακοπές για να μη ξεκινήσουμε κουρασμένοι το χειμώνα.
Το καλοκαίρι λοιπόν εκτός από τη δυνατότητα για νέες ερωτικές γνωριμίες, είναι μία ευκαιρία για νέες φιλίες. Μπορούμε λοιπόν να επισκεφθούμε φίλους μας, να αλλάξουμε παραστάσεις, να γνωρίσουμε καινούργιο κόσμο, να πάμε σε καινούργιους τόπους και να ανανεωθούμε. Η επιθυμία μας για επικοινωνία μπορεί να μας οδηγήσει να κάνουμε καινούργιες παρέες και να μοιραστούμε τις εμπειρίες μας με νέους ανθρώπους.
Επίσης μπορούμε να αναθερμάνουμε τις σχέσεις μας με τους παλιούς μας φίλους που λόγω των επαγγελματικών μας υποχρεώσεων δεν μπορούσαμε να τους δούμε στη διάρκεια του χειμώνα.
Τι πρέπει να προσέξουμε
Ο βασικός κανόνας είναι να μη κάνουμε τίποτα γιατί ‘πρέπει’ ή γιατί το ‘κάνουν οι άλλοι’. Να φροντίσουμε να έχουμε τις επιλογές που μας ταιριάζουν και μας κάνουν να αισθανόμαστε όμορφα.
Να έχουμε επίγνωση των συνεπειών της συμπεριφοράς μας και να προφυλάσσουμε πάντα τον εαυτό μας. Μπορεί η απόλαυση να κυριαρχεί αλλά θα πρέπει να σκεφτούμε πως έχουμε και οφείλουμε να διεκδικήσουμε το δικαίωμα μας να προστατέψουμε τον εαυτό μας και εάν αυτό μας στοιχίσει σε κάποια απώλεια, να μη ξεχνάμε πως τίποτα δεν είναι πιο σημαντικό από την ψυχική και σωματική απώλεια του ίδιου μας του εαυτού.
Τέλος θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε τις καλοκαιρινές σχέσεις με το σωστό τρόπο και στις σωστές του διαστάσεις (ότι δηλαδή είναι πολύ πιθανό να έχουν ημερομηνία λήξεως) ώστε να είναι πηγή ψυχικής αναζωογόνησης και όχι τραυματικό γεγονός.

Πηγή:rodostoday.gr


ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΜΑΣ ΑΠΟ ΕΔΩ ΣΤΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΔΙΚΤΥΑ
Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More