♪ ♫ ♪ ♫ ♪ ♫ ♪ ♫ ♪ ♫ ♪ ♫ ♪ ♫ ♪ ♫ ♪ ♫ ♪ ♫ ♪ ♫ ♪ ♫ ♪ ♫ ♪ ♫ ♪ ♫ ♪ ♫ ♪ ♫ ♪ ♫ ♪ ♫ ♪ ♫ ♪ ♫ ♪ ♫ ♪ ♫ ♪ ♫ ♪ ♫ ♪ ♫ ♪ ♫ ♪ ♫ ♪♫ ♪ ♫ ♪ ♫

27 Ιουλίου 2011

♪ Η ανατομία της … απιστίας



ΑπιστίαΠρόκειται για ένα θέμα που απασχολεί τους πάντες και … για πάντα: ποια είναι τα αίτια της απιστίας στα δύο φύλα; Σύμφωνα με μια νέα μελέτη η απάντηση κρύβεται σε έναν συνδυασμό που αφορά τον φόβο της σεξουαλικής αποτυχίας καθώς και την έλλειψη ανησυχίας σχετικά με τις δυσάρεστες συνέπειες της σεξουαλικής πράξης (όπως είναι μια εγκυμοσύνη ή τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα).
Αν και μπορεί να φαίνεται παράδοξο ότι ένα άτομο που έχει άγχος για τις σεξουαλικές επιδόσεις του τείνει παράλληλα προς την απιστία, η μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό περιοδικό «Αrchives of Sxual Behavior» μαρτυρεί ότι τα ανασφαλή άτομα αναζητούν τις … επικίνδυνες σχέσεις προκειμένου να αυξήσουν την ερωτική τους διέγερση.
«Τα ανασφαλή άτομα αισθάνονται λιγότερη πίεση όταν συνάψουν σεξουαλική σχέση με ένα άτομο που δεν γνωρίζει το … σεξουαλικό ιστορικό τους» ανέφερε στον ειδησεογραφικό δικτυακό τόπο LiveScience η επικεφαλής της μελέτης Κρίστεν Μαρκ, υποψήφια διδάκτωρ στο Πανεπιστήμιο της Ιντιάνα.
Κλείνει η «ψαλίδα» της απιστίας
Οι εκτιμήσεις σχετικά με το πόσοι είναι οι άπιστοι και οι άπιστες διαφέρουν και βασίζονται στο πώς ορίζεται η απιστία σε διαφορετικούς τόπους. Ωστόσο ορισμένες αμερικανικές μελέτες που διεξήχθησαν τη δεκαετία του 1990 κάνουν λόγο για ποσοστό της τάξεως του 20%-25% των ανδρών καθώς και για ποσοστό 10%-15% των γυναικών. Τα τελευταία χρόνια πάντως, οι επιστήμονες αναφέρουν ότι η «ψαλίδα» της απιστίας κλείνει μεταξύ των δύο φύλων: οι γυναίκες φαίνεται ότι απιστούν σε παρόμοια ποσοστά με τους άνδρες.
Διαφορετικοί παράγοντες παίζουν ρόλο στην απιστία, συμπεριλαμβανομένων της οικονομικής κατάστασης (τα άτομα με υψηλό εισόδημα είναι πιθανότερο να απιστήσουν) αλλά και του πόσο υγιής είναι η σχέση του ζευγαριού (όταν η σχέση εμφανίζει προβλήματα είναι επόμενο να υπάρχει πιο πρόσφορο έδαφος για απιστία). Ωστόσο σύμφωνα με τη νέα μελέτη υπάρχει ένας παράγοντας που βαραίνει περισσότερο από τους υπόλοιπους και αυτός είναι η «σεξουαλική προσωπικότητα» του ατόμου.
Δικτυακή δημοσκόπηση
Η Μαρκ και οι συνεργάτες της διεξήγαγαν μια δικτυακή δημοσκόπηση στην οποία συμμετείχαν 506 μονογαμικοί άνδρες και 416 μονογαμικές γυναίκες. Οι ερευνητές έθεσαν ερωτήματα στους συμμετέχοντες σχετικά με την ποιότητα της σχέσης τους, τη σεξουαλική συμπεριφορά τους καθώς και σχετικά με το αν έχουν απατήσει τον /την νυν σύντροφό τους. Η μέση ηλικία των συμμετεχόντων ήταν τα 31 έτη ενώ οι μισοί εξ αυτών ήταν παντρεμένοι.
Όπως προέκυψε και τα δύο φύλα είχαν απιστήσει σε παρόμοια ποσοστά: το 23% των ανδρών και το 19% των γυναικών δήλωσαν ότι είχαν εμπλακεί σε κάποιου είδους σεξουαλική ιστορία με τρίτο πρόσωπο, την οποία εάν μάθαινε ο/η σύντροφός τους θα έμπαινε σε κίνδυνο η σχέση τους.
Σύμφωνα με τα στοιχεία τα άτομα που είχαν απιστήσει είχαν 50% λιγότερες πιθανότητες να είναι θρησκευόμενα από τα υπόλοιπα. Δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι η απιστία φάνηκε να συνδέεται με δυστυχισμένες σχέσεις.
Η σεξουαλική προσωπικότητα
Ωστόσο η πιο σημαντική παράμετρος αποδείχθηκε ότι ήταν η σεξουαλική προσωπικότητα του ατόμου. Οι άνδρες που δήλωσαν ότι διεγείρονταν εύκολα σεξουαλικώς είχαν περισσότερες πιθανότητες να απιστήσουν – μάλιστα για κάθε αύξηση στη σεξουαλική διέγερση κατά μία μονάδα η τάση για απιστία αυξανόταν κατά 4%. Στις γυναίκες πάλι δεν φάνηκε να παίζει ρόλο η σεξουαλική διέγερση αλλά το πόσο ικανοποιημένες ήταν από τη σχέση τους. Οσες δήλωναν ότι ζουν μέσα σε μια δυστυχισμένη σχέση ή ότι δεν ταιριάζουν με τον σύντροφό τους αντιμετώπιζαν αυξημένες κατά 2,6%-2,9% πιθανότητες να απιστήσουν.
Πάντως και στα δύο φύλα, η έλλειψη φόβου για τις κακές συνέπειες του σεξ, αύξανε τον κίνδυνο απιστίας. Όταν τόσο οι άνδρες όσο και οι γυναίκες δεν ένιωθαν φόβο για μια ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη, για το αν θα μολυνθούν με ένα σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα ή για το αν θα κυκλοφορήσουν φωτογραφίες τους σεξουαλικού περιεχομένου στο Διαδίκτυο τις οποίες θα μπορούσαν να δουν άγνωστοι αλλά και γνωστοί (συμπεριλαμβανομένου του/της συντρόφου), είχαν περισσότερες πιθανότητες να απιστήσουν. Αύξηση κατά μία μονάδα στην ανησυχία για τα …κακά παρελκόμενα του σεξ μείωναν τις πιθανότητες απιστίας κατά 13% στις γυναίκες και κατά 7% στους άνδρες.
Το άγχος των επιδόσεων
Το άγχος πάντως για τις σεξουαλικές επιδόσεις είχε το ακριβώς αντίθετο αποτέλεσμα. Τα άτομα που ανησυχούσαν σχετικά με τη διέγερσή τους ή τον οργασμό τους απιστούσαν πιο συχνά – συγκεκριμένα οι γυναίκες κατά 8% για κάθε μονάδα αύξησης στην ανησυχία σχετικά με τη σεξουαλική λειτουργία τους και οι άνδρες κατά 6%.
Το σημαντικό δίδαγμα αυτής της μελέτης, σύμφωνα με την κυρία Μάρκ, είναι να μην αναλύουμε άλλα χαρακτηριστικά, όπως το επάγγελμα ενός ανθρώπου, προκειμένου να ανακαλύψουμε εάν θα απιστήσει. Είναι προτιμότερο να αναλύουμε τη συμπεριφορά του στο κρεβάτι για να δούμε εάν θα πέσουμε «θύματα» απιστίας.
Πηγή: tovima.gr


ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΜΑΣ ΑΠΟ ΕΔΩ ΣΤΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΔΙΚΤΥΑ
Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More