♪ ♫ ♪ ♫ ♪ ♫ ♪ ♫ ♪ ♫ ♪ ♫ ♪ ♫ ♪ ♫ ♪ ♫ ♪ ♫ ♪ ♫ ♪ ♫ ♪ ♫ ♪ ♫ ♪ ♫ ♪ ♫ ♪ ♫ ♪ ♫ ♪ ♫ ♪ ♫ ♪ ♫ ♪ ♫ ♪ ♫ ♪ ♫ ♪ ♫ ♪ ♫ ♪ ♫ ♪ ♫ ♪♫ ♪ ♫ ♪ ♫

21 Ιουλίου 2011

♪ Έκοψαν το τσιγάρο με τη βοήθεια των… SMS


Τα ενθαρρυντικά SMS μπορούν να διπλασιάσουν τις πιθανότητες επιτυχίας της προσπάθειας  διακοπής του καπνίσματος, αναφέρουν βρετανοί ερευνητές.

Από τους 2.915 καπνιστές στους οποίους έστελναν ενθαρρυντικά SMS, περισσότερο από το 10% κατόρθωσαν να απαλλαγούν από το τσιγάρο, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό σε ομάδα εθελοντών που δεν λάμβαναν ενθαρρυντικά μηνύματα στο κινητό τους ήταν μόλις 4,9%.
Οι ερευνητές, που δημοσιεύουν τη μελέτη τους στην έγκυρη ιατρική επιθεώρηση «The Lancet», εισηγούνται να προστεθεί η αποστολή ενθαρρυντικών SMS στο «οπλοστάσιο» που χρησιμοποιείται στα Ιατρεία Διακοπής του Καπνίσματος.
Σύμφωνα με τα υπάρχοντα στοιχεία, οι δύο στους τρεις καπνιστές πολύ θα ήθελαν να κόψουν το κάπνισμα.
Στη μελέτη συμμετείχαν συνολικά 5.800 εθελοντές οι οποίοι προσπαθούσαν να κόψουν το κάπνισμα. Η αποστολή των μηνυμάτων γινόταν σε όλους τους εθελοντές επί έξι μήνες, με όσους δεν έπαιρναν τα ενθαρρυντικά να λαμβάνουν μηνύματα που τους ευχαριστούσαν για την συμμετοχή τους στη μελέτη.
Τις πρώτες πέντε εβδομάδες της μελέτης, οι ερευνητές έστελναν στους εθελοντές πέντε γραπτά μηνύματα την ημέρα, ενώ για τις επόμενες 26 εβδομάδες τους έστελναν τρία μηνύματα την εβδομάδα.
Οι εθελοντές είχαν τη δυνατότητα να απαντούν στα μηνύματα, εάν ήθελαν να ζητήσουν μια συμβουλή, ή είχαν ξαναρχίσει το κάπνισμα.
Για να βεβαιωθούν οι ερευνητές ποιοι εθελοντές είχαν κόψει το κάπνισμα, τους υπέβαλλαν σε μέτρηση των επιπέδων κοτινίνης στο σάλιο. Η κοτινίνη είναι ένα υποπροϊόν της νικοτίνης και παράγεται στον οργανισμό μετά την διάσπασή της.
Έπειτα από 6 μήνες, απ’ όσους εθελοντές λάμβαναν ενθαρρυντικά SMS, το 10,7% είχαν κόψει το κάπνισμα – διπλάσιο ποσοστό απ’ ό,τι μεταξύ όσων έπαιρναν ευχαριστήρια μηνύματα.
«Οι εθελοντές είπαν πως τα ενθαρρυντικά SMSτους έκαναν να νιώθουν πως ένας φίλος τους ενθαρρύνει στην προσπάθειά τους και πως σε πολλές περιπτώσεις τους βοήθησαν να αντισταθούν στον πειρασμό για ένα τσιγάρο», δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια δρ Κάρολιν Φρι, από τη Σχολή Υγιεινής & Τροπικής Ιατρικής του Λονδίνου.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας εκτιμά πως 6 εκατομμύρια άνθρωποι πεθαίνουν ετησίως εξαιτίας του καπνίσματος.
Τι έγραφαν τα SMS
Τα μηνύματα που στέλνονταν στους εθελοντές έγραφαν μεταξύ άλλων τα εξής:
* «Για να διευκολυνθείς, προσπάθησε να κάνεις πράγματα που θα αποσπούν την προσοχή σου από το τσιγάρο, όταν θα νιώθεις λαχτάρα για να το ανάψεις»
* «Αυτόείναι! ΉρθεΗμέρα! Πέτα όλα τα τσιγάρα! ΣΗΜΕΡΑ είναι η αρχή να το κόψεις ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ – μπορείς να τα καταφέρεις!»
* «Πρώτο αποτέλεσμα: το μονοξείδιο του άνθρακα έφυγε από το σώμα σου!»
* «4ημέρα = μεγάλημέρα! Λαχταράςακόμαένατσιγάρο; Μηνανησυχείς, αύριοθαείναιπιοεύκολα! Κράτα το μυαλό και τα χέρια σου απασχολημένα!»
* «Η λαχτάρα συνήθως διαρκεί 5 λεπτά. Για να αποσπάσεις την προσοχή σου, πιες κάτι με αργές γουλιές μέχρι να περάσει»
* «Μην νιώθεις άσχημα ή ενοχές που ξανακύλησες. Κατάφερες πολλά που σταμάτησες για λίγο. Οι υποτροπές είναι φυσιολογικές στην προσπάθεια διακοπής. Συνέχισε, μπορείς να τα καταφέρεις!»


Πηγή : Web Only

ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΜΑΣ ΑΠΟ ΕΔΩ ΣΤΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΔΙΚΤΥΑ
Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More