♪ ♫ ♪ ♫ ♪ ♫ ♪ ♫ ♪ ♫ ♪ ♫ ♪ ♫ ♪ ♫ ♪ ♫ ♪ ♫ ♪ ♫ ♪ ♫ ♪ ♫ ♪ ♫ ♪ ♫ ♪ ♫ ♪ ♫ ♪ ♫ ♪ ♫ ♪ ♫ ♪ ♫ ♪ ♫ ♪ ♫ ♪ ♫ ♪ ♫ ♪ ♫ ♪ ♫ ♪ ♫ ♪♫ ♪ ♫ ♪ ♫

23 Ιουλίου 2011

♪ Αντρικά μυστικά θα σε κάνουν ακαταμάχητη γυναικάρα


γιορτή γυναίκας, σχέσεις κανόνες, σχέσεις άντρες



Αντρικά μυστικά θα σε κάνουν ακαταμάχητη γυναικάρα


Σήμερα γιορτάζουμε! Το να εμπλακούμε σε έναν κυκεώνα αντιπαραθέσεων για τις θέσεις και τα χαρίσματα των δύο φύλων μάλλον δεν πρόκειται να μας οδηγήσει στην εργασιακή καταξίωση και τις ισορροπημένες σχέσεις. Γι' αυτό ας φερθούμε λίγο πιο έξυπνα. Ας τους αντιγράψουμε.

Ας μιμηθούμε τα «καλά» εκείνα στοιχεία των ανδρών που θα μας δώσουν ώθηση στη ζωή. Όπως τονίζει η Παρασκευή Θεοφίλου, κοινωνική λειτουργός, ψυχολόγος (M.Sc), ψυχοθεραπεύτρια, επιστημονική συνεργάτρια Πανεπιστημίου Αθηνών και υποψήφια διδάκτωρ Ψυχολογίας της Υγείας, «όταν αποφασίζεις να μπεις στο παιχνίδι, μην το κάνεις μίζερα. Μπες, παίξε, φρόντισε να επιβάλλεις τους όρους σου όταν σε παίρνει, αλλά καθόρισε και τα δικά σου πλαίσια και διεκδίκησε πράγματα για σένα. Με τρόπο φιλικό και ευχάριστο, άμεσο, δυναμικό και ευέλικτο».

Κάν’ το όπως ο… Μπομπ
«Το κλειδί της εργασιακής καταξίωσής σου βρίσκεται σε ένα παιχνίδι. Καλείσαι, λοιπόν, να μάθεις να παίζεις με τους ανδρικούς κανόνες. Να τους μιμηθείς στα βασικά σημεία, αιφνιδιάζοντας προϊσταμένους και υφισταμένους» λέει η ειδικός. Γι' αυτό βάλε τους παρακάτω «ανδρικούς» κανόνες στο τραπέζι και στρώσου στη μελέτη:

- Στοχοποίηση Οι άνδρες ξέρουν να κυνηγούν από την πρωτόγονη εποχή. Βάζουν ένα στόχο και κατευθύνονται με όλες τους τις δυνάμεις προς αυτόν. Σωστοί οδοστρωτήρες. Το αποτέλεσμα; Πετυχαίνουν 90 στις 100 φορές. Την προαγωγή που επιθυμούν διακαώς, την καταξίωση, το σεβασμό στο χώρο της δουλειάς. Πώς το πετυχαίνουν; Από το να μιλούν δυνατά, καθαρά και γρήγορα, που δείχνουν ότι κατέχουν το θέμα, από το να κάνουν PR στον εαυτό τους, χωρίς να ντρέπονται να ... αυτοπροωθήσουν τα προσόντα τους, μέχρι να κάνουν στρατηγικές κινήσεις, να δείχνουν εγρήγορση, να μην αφήνουν τίποτα να τους αποτρέπει από την τελική ευθεία και να περνούν κατευθείαν στην επίθεση. Είναι σκληρό; Ναι, αλλά και η προαγωγή είναι γλυκιά.

- Διεκδίκηση Συνήθως οι γυναίκες ρίχνουν το βάρος στην ευσυνειδησία λέγοντας π.χ., «αν είμαι καλή στη δουλειά μου, θα αμειφθώ στο μέλλον». Οι άνδρες όμως στη διεκδίκηση λέγοντας π.χ., «αν μου δώσετε καλή αμοιβή, μπορώ να κάνω για εσάς πολλά». Και φυσικά ξέρουν τι ζητούν. Δεν περιμένουν μόνο τις προτάσεις του μελλοντικού εργοδότη, αλλά κάνουν τις ερωτήσεις με σκοπό τη διαπραγμάτευση πιθανών bonus, ποιότητας ασφάλισης, ιατρικής περίθαλψης, καλυπτόμενων εξόδων, μεριδίου μετοχών.

- Ευθύτητα Για να διεκδικήσεις μια καλύτερη εργασιακή θέση χρειάζεται να επιδείξεις πολλά προσόντα. Παράλληλα, όμως και να αποποιηθείς κάποια στοιχεία που λειτουργούν αρνητικά, όπως η άκομψη μετατόπιση ευθυνών, η ίντριγκα και πολύ περισσότερο το κουτσομπολιό. Προσπάθησε να καλλιεργήσεις ένα κλίμα ανωτερότητας και ευθείας αντιμετώπισης όσων σε απασχολούν, στοιχεία με τα οποία κερδίζεις το σεβασμό των υπολοίπων, ενώ γίνεται η συστατική σου επιλογή στο μακροπρόθεσμο πλάνο της επαγγελματικής σου ανέλιξης.

- Χιούμορ Οι άνδρες λένε ανέκδοτα. Τους αρέσει. Οι επιτυχημένοι άνδρες, μάλιστα, αντιμετωπίζουν με χιούμορ τις αναποδιές, αλλά και τους ανάποδους συναδέλφους. Καταλυτικότατο μέσο αποφυγής των κρίσεων υστερίας και των τσακωμών, π.χ., για το παράθυρο που είναι κλειστό ενώ θα έπρεπε να είναι ανοιχτό και τούμπαλιν, το χιούμορ θα σε βοηθήσει επίσης να απαλλαγείς και από εκείνο το βλέμμα της καχυποψίας που δείχνει ολοκάθαρα πόσο σε ταλανίζει αυτό που είπε η συνάδελφος και το τι πραγματικά εννοούσε. Σκέψου, λοιπόν, ποιος μπορεί να είναι αμείλικτος με έναν άνθρωπο που ζητά κάτι σοβαρά μεν αλλά με μια δόση χιούμορ; Γι’ αυτό εξασκήσου. Μάθε να απαντάς σε οποιονδήποτε σε εκνευρίζει με χιουμοριστικές ατάκες αλλά όχι ειρωνικά («το άλλο με τον Τοτό το ξέρεις;»). Όχι μόνο θα αποφύγεις πολλά δεινά έτσι, αλλά σύντομα θα γίνεις και η «ψυχή» του γραφείου, κερδίζοντας έξτρα πόντους έτσι.

- Πρακτικοί, λιγότερο συναισθηματικοί Βασικό ατού των ανδρών και τα σημεία όπου δεν «παίζονται». Παρ’ όλα αυτά, κι εδώ μπορείς να σταθείς με το κεφάλι ψηλά απέναντί τους. Οι άνδρες στηρίζονται πολύ στην τετράγωνη λογική τους και εύκολα ξεπερνούν τους συναισθηματικούς ύφαλους, γι’ αυτό και έχουν ιδιαίτερα ανεπτυγμένο το αίσθημα του ανταγωνισμού. Για τους άνδρες το πάθος για τη δουλειά τους και η επιτυχία λειτουργούν ως ισχυρά τονωτικά της αυτοπεποίθησής τους. Μέσα από αυτά τα «βιώματά» τους πετυχαίνουν και την προσωπική τους ενδυνάμωση. Ωστόσο, εσύ σε αυτό το σημείο έχεις ισχυρό πλεονέκτημα. Εάν σε όλη αυτή την αυστηρή λογική, που διακατέχει τις κινήσεις των ανδρών, αφήσεις χώρο για το συναίσθημα –κάτι που ως γυναίκα διαθέτεις μπόλικο–, το αποτέλεσμα θα είναι μεγαλειώδες.

- Ρίσκο Αναρωτήσου, ποιος παίζει στο χρηματιστήριο ή ποιος τζογάρει; Ακόμη, ποιος κάνει την πρώτη κίνηση σε ένα ραντεβού; Ο άνδρας. Επομένως, ξέρει να ρισκάρει. Γι' αυτό συσπείρωσε τις δυνάμεις σου και προχώρα. Θυμήσου και το «ο τολμών νικά» και μπες στο παιχνίδι. Γνωρίζοντας πάντα ότι σε ένα παιχνίδι υπάρχουν και οι ηττημένοι και ότι μέσα σε αυτούς μπορεί να βρεθείς και εσύ. Να είσαι έτοιμη να το δεχτείς αυτό, αλλά όχι καταθέτοντας τα όπλα. Η θετική σκέψη σου, η αισιοδοξία και η ελπίδα θα σε βγάλουν στο προσκήνιο.

ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΜΑΣ ΑΠΟ ΕΔΩ ΣΤΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΔΙΚΤΥΑ
Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More