♪ ♫ ♪ ♫ ♪ ♫ ♪ ♫ ♪ ♫ ♪ ♫ ♪ ♫ ♪ ♫ ♪ ♫ ♪ ♫ ♪ ♫ ♪ ♫ ♪ ♫ ♪ ♫ ♪ ♫ ♪ ♫ ♪ ♫ ♪ ♫ ♪ ♫ ♪ ♫ ♪ ♫ ♪ ♫ ♪ ♫ ♪ ♫ ♪ ♫ ♪ ♫ ♪ ♫ ♪ ♫ ♪♫ ♪ ♫ ♪ ♫

31 Ιανουαρίου 2012

♪ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ-ΔΙΑΦΟΡΑ:PAΔIOΣΤΑΘΜΟΣ ΤΣΙΓΓΙΡΙΔΗ,Ο ΠΡΩΤΟΣ ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΚΟΣ ΣΤΑΘΜΟΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΣΤΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΤΟ 1925


Ο Χρίστος Τσιγγιρίδης στο εργαστήριο του Πολυτεχνείου, τέταρτος από αριστερά

Στο 1920 τοποθετείται η έναρξη του πρώτου επίσημου ραδιοφωνικού σταθμού στον κόσμο, του KDKA στις ΗΠΑ. Τη σκυτάλη για την Ευρώπη παίρνει η Μ. Βρετανία το 1922 με τους σταθμούς 2LO και BBC.
Το 1925-1926 (ο ακριβής χρόνος έναρξης αμφισβητείται μέχρι σήμερα) ξεκίνησε από την Θεσσαλονίκη το “Ράδιο Τσιγγιρίδη”, ο οποίος ήταν ο πρώτος ραδιοφωνικός σταθμός όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στα Βαλκάνια.
Ο Χρήστος Τσιγγιρίδης γεννήθηκε το 1877 στη Φιλιππούπολη. Σπούδασε μηχανολόγος-ηλεκτρολόγος στο πανεπιστήμιο της Στουτγκάρδης.
Το 1925 ήρθε στη Θεσσαλονίκη με δύο στόχους: την ίδρυση εργοστασίου κατασκευής ραδιοφώνων και τη λειτουργία ραδιοφωνικού σταθμού.
Το 1925-1926 (ο ακριβής χρόνος έναρξης είναι ασαφής) εγκατέστησε στον κήπο του σπιτιού του, στην οδό Βασ. Ολγας 20, τον πρώτο ελληνικό ραδιοφωνικό σταθμό, αλλά και τον πρώτο σε ολόκληρα τα Βαλκάνια. Στηρίχτηκε αποκλειστικά στις δικές του δυνάμεις, χωρίς να έχει οποιαδήποτε υλική ή ηθική βοήθεια από το κράτος.
Οι εκπομπές του σηματοδότησαν την έναρξη της ελληνικής παρουσίας στη ραδιοφωνία.
Οι ελάχιστοι Θεσσαλονικείς που διέθεταν ραδιόφωνα την εποχή εκείνη (σε όλη τη χώρα το 1926 υπήρχαν 200 δέκτες) έκπληκτοι άκουσαν από τους 1334 χιλιόκυκλους των μεσαίων κυμάτων τον εκφωνητή να λέει:
“Εδώ Ράδιο Τσιγγιρίδη” και αμέσως μετά ένα πρόγραμμα με τραγούδια της εποχής.
Το 1926 ιδρύθηκε η ΔΕΘ στο Πεδίο του Άρεως.
Το 1928 το “Ράδιο Τσιγγιρίδη” μεταφέρθηκε μέσα στο χώρο της ΔΕΘ, σ'ένα μικρό ξύλινο κτίσμα, εκεί που βρίσκεται σήμερα το περίπτερο του Γ' Σώματος Στρατού.
Το πρόγραμμα του σταθμού περιλάμβανε κυρίως ελληνική μουσική, αλλά αργότερα και συνεντεύξεις με ηθοποιούς και λογοτέχνες (Ξενόπουλος κ.α.), ομιλίες, παιδικές εκπομπές και δελτία ειδήσεων.
Την περίοδο λειτουργίας της ΔΕΘ μεταδίδονταν και διαφημίσεις που προέρχονταν από εκθέτες της ΔΕΘ.
Έτσι καλύπτονταν κάποια από τα λειτουργικά έξοδα του σταθμού. Υπήρχε ωστόσο και μερίδα των διαφημιζόμενων-εκθετών που αντί χρημάτων πρόσφερε στον Τσιγγιρίδη κάποια από τα προϊόντα τους!
Στη δεκαετία του '30 το “Ράδιο Τσιγγιρίδη” φαίνεται να εδραιώνεται στη συνείδηση των ακροατών του.
Η ύπαρξη του σταθμού συντελεί στη σημαντική αύξηση των πωλήσεων ραδιοφωνικών συσκευών, οι οποίες έφτασαν τις 5.000 στο τέλος της δεκαετίας, μόνο στη Μακεδονία.
Βασικοί συνεργάτες του Τσιγγιρίδη στη δεκαετία του '30 υπήρξαν οι: Μ. Γροσομανίδης, Ν. Καρμίρης, Α. Στρατίδης, Τραϊανού, Κ. Τσαντσάνογλου κ.α.
Το “Ράδιο Τσιγγιρίδη” ήταν ο πρώτος σταθμός που ανακοίνωσε στη Β. Ελλάδα την επίθεση της Ιταλίας, αφού το σήμα του σταθμού των Αθηνών, που στο μεταξύ ιδρύθηκε, δεν έφτανε μέχρι τη Μακεδονία. Μάλιστα ο Τσιγγιρίδης την κρίσιμη εκείνη περίοδο προκαλούσε εσκεμμένα παράσιτα στη συχνότητα του ιταλικού ανθελληνικού ραδιοσταθμού του Μπάρι.
Μέχρι και το τελευταίο βράδυ πριν την εισβολή των Γερμανών στη Θεσσαλονίκη, ο σταθμός συνέχιζε να εκπέμπει κανονικά. Την περίοδο της γερμανικής κατοχής (1941-1944) ο Τσιγγιρίδης αναγκάζεται από τους κατακτητές να κλείσει τον σταθμό και μάλιστα φυλακίζεται για μερικούς μήνες.
Τη δεύτερη και τελευταία φάση λειτουργίας του σταθμού αποτελεί η διετία 1944-1946. Στις 17.12.1947 ο πρωτοπόρος της ελληνικής και βαλκανικής ραδιοφωνίας πεθαίνει παραγκωνισμένος από την ελληνική πολιτεία.
Εξαίρεση αποτελεί η κηδεία του η οποία γίνεται με τιμές που δεν είχε γνωρίσει όσο ζούσε. Μέχρι και σήμερα, η αναγνώριση του ρόλου που έπαιξε ο Χρήστος Τσιγγιρίδης στην εδραίωση της ιδέας της ραδιοφωνίας στη χώρα μας, παραμένει μία οφειλή της ελληνικής πολιτείας.





ΠΗΓΗ http://www.radiofono.gr

ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΜΑΣ ΑΠΟ ΕΔΩ ΣΤΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΔΙΚΤΥΑ
Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More