♪ ♫ ♪ ♫ ♪ ♫ ♪ ♫ ♪ ♫ ♪ ♫ ♪ ♫ ♪ ♫ ♪ ♫ ♪ ♫ ♪ ♫ ♪ ♫ ♪ ♫ ♪ ♫ ♪ ♫ ♪ ♫ ♪ ♫ ♪ ♫ ♪ ♫ ♪ ♫ ♪ ♫ ♪ ♫ ♪ ♫ ♪ ♫ ♪ ♫ ♪ ♫ ♪ ♫ ♪ ♫ ♪♫ ♪ ♫ ♪ ♫

22 Φεβρουαρίου 2012

♪ Καρναβάς Τάκης-Βιογραφία ΠΛΟΥΣΙΟ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ !! !! !!

Ο ΔΗΜΗΤΡΗΣ (ΤΑΚΗΣ) ΚΑΡΝΑΒΑΣγεννήθηκε στις 03-04-1936 στην Κανδήλα της επαρχίας Ξηρομέρου του νομού Αιτωλοακαρνανίας.
Ήταν το πρώτο από τα 4 παιδιά του
του Γιώργου και της Βασιλικής το γένος Καπότη από τον Πέρσεβο, τα άλλα τρία ήταν η Σταυρούλα η Ιουλία και η Ειρήνη. 

Στην παιδική του ηλικία, έζησε φτωχικά όπως η πλειονότητα των παιδιών εκείνης της εποχής (πόλεμος-εμφύλιος κ.τ.λ). Ασχολήθηκε με αγροτικές δουλειές κυρίως καπνός.


Σε ηλικία 16 χρονών, ξεκίνησε το τραγούδι με μια κομπανία από το χωριό ακολουθώντας τον πατέρα του ο οποίος έπαιζε λαούτο παρέα με τονΚωνσταντίνο Ζώτο ( πατέρας του ΧΡΗΣΤΟΥ ΖΩΤΟΥ, σημερινού δασκάλου λαούτου που έχει διδάξει στα Τ.Ε.Ι. Ιωαννίνων και Άρτας ) σε διάφορα πανηγύρια και γάμους της περιοχής. 


Η καλλιτεχνική του δραστηριότητα σιγά σιγά επεκτάθηκε σε Λευκάδα-Πρέβεζα-Άρτα. Είχε κεντρίσει το ενδιαφέρον διαφόρων οργανοπαιχτών φτασμένων την εποχή εκείνη. Χαρακτηριστικά αναφέρω τον
Τουρκοβασίλη από την περιοχή της Πρέβεζας (κλαρίνο) και του Σούκααπό την περιοχή της Άρτας (κλαρίνο), οι οποίοι τον προώθησαν στις συγκεκριμένες περιοχές. 
Εκείνη την εποχή στην Κανδήλα ζούσε και ο Βασίλης Σαλέας (θείος του γνωστού Βασίλη Σαλέα) όπου μαζί έφτιαξαν ένα δυνατό ντουέτο.
Όλα αυτά λαμβάνουν χώρα έως τα μέσα του 1950. 
Το 1954 κλέφτηκε και παντρεύτηκε την Αγγέλλω Κοντογιώργη το γένος Αθανασίου με καταγωγή από το Νυδρί Λευκάδος και Κανδήλα Ξηρομέρου (για την ακρίβεια τον έκλεψε η Αγγέλλω). 
Ο γάμος τους έγινε μυστικά όπως ήταν φυσικό,στο ξωκλήσι του Άι Νικόλα λίγο έξω από την Άνω Κανδήλα, κουμπάρος ήταν ο κύριος Σακουφάκης. 
Ο Τάκης Καρναβάς απέκτησε με την Αγγέλλω τρία παιδιά, τον Παρασκεύατην Πολυξένη και τον Γιάννη. 
Το 1961 τον καλεί στην Αθήνα ο Βασίλης Σούκαςο οποίος τον γνωρίζει σε διάφορες δισκογραφικές εταιρείες της εποχής.

Έτσι αρχίζει πλέον η μεγάλη καλλιτεχνική του απογείωση.

Συνεργάστηκε με τις εταιρίες ΜΙΝΟΣ-ΚΟΛΟΥΜΠΙΑ-ΜΙΟΥΖΙΚ ΜΠΟΞ.
Συνολικά στην καριέρα του ηχογράφησε περίπου 45 δίσκους (20 δίσκοι 45 στροφών και 25 δίσκοι 33 στροφών ).


Η καλλιτεχνική φήμη του ΤΑΚΗ ΚΑΡΝΑΒΑ ξεπέρασε όπως ήταν φυσικό τα Ελληνικά σύνορα.
Έτσι, στα τέλη της δεκαετίας του 60, ο Καρναβάς οργανώνει με τεράστια επιτυχία την πρώτη του περιοδεία στο εξωτερικό και συγκεκριμένα σε Γερμανία και Βέλγιο. Αυτό ήταν μόνο η αρχή, οι προτάσεις για εμφανίσεις και πέρα του Ατλαντικού, έπεφταν βροχή.

Οι ξηρομερήτες της Αμερικής, οι Ναυπάκτιοι του Καναδά, οι Μεσολογγίτες της Αυστραλίας και γενικά οι μετανάστες ανά τον κόσμο, Ατολωακαρνάνες και μη αναγνωρίζοντας στο πρόσωπο και στην φωνή του την αλησμόνητη πατρίδα, [τον πατέρα, την μάνα, τον αδερφό ακόμη και το χωριό τους που έχουν αφήσει πίσω].
Του ζητούσαν να εμφανιστεί στις περιοχές τους στις οποίες το Ελληνικό στοιχείο άκμαζε αλλά και συγχρόνος διψούσε για δημοτικά ακούσματα.

Πατήστε εδώ για μεγέθυνση...

Στην Αθήνα εμφανιζόταν στα μαγαζιά βοσκοπούλα-Ελληνικό γλέντι-Κότζακ. Ελληνική λεβεντιά-Έλατος-Πετροκότσυφας και συνεργάστηκε μεΒΑΓΓΕΛΗ ΚΟΚΚΩΝΗ (γνωστός και ως κόκκινος) με τον ΒΑΣΙΛΗ ΣΟΥΚΑ,ΒΑΣΙΛΗ ΣΑΛΕΑΜΑΚΗ ΒΑΣΙΛΙΑΔΗ και ΓΙΑΝΝΗ ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟ.

Η τελευταία δημόσια εμφάνιση του Μπάρμπα Τάκη ήταν το 1995 στην εμποροπανήγυρη του Αιγίου,
εκεί θα κλονιστεί για πρώτη φορά και δυστυχώς σοβαρά η υγεία του, από εγκεφαλικό επεισόδιο που παθαίνει κατά την διάρκεια της ανάπαυσης στο ξενοδοχείο, μετά από μία κουραστική βραδιά.

Αποσύρετε από την ενεργό δράση και επιστρέφει στην γενέτηρά του φανερά καταβεβλημένος, όπου προσπαθεί να αποκαταστήσει την υγεία του.
Το Μάιο του 1999 για δεύτερη φορά στη ζωή του και δυστυχώς μοιραία όπως αποδείχτηκε εμφανίζεται ξανά επιπλοκή στην υγεία του, καρκίνος.
Έτσι στις 20 ΙΟΥΛΙΟΥ 1999 ο ΜΠΑΡΜΠΑ ΤΑΚΗΣ θα φύγει από κοντά μας, σε ηλικία 63 ετών.

Κηδεύεται στην γενέτηρά του Κανδήλα δημοσία δαπάνη, σαν ελάχιστο φόρο τιμής στον καλλιτέχνη που αφιέρωσε τη ζωή του στη μουσική παράδοση του τόπου μας, και έκανε το χωριό του υπερήφανο.

Στην Αρχαία Ελλάδα η υστεροφημία έπαιζε σημαντικό ρόλο στη ζωή των ανθρώπων. Αυτή καθόριζε το πως θα μνημονεύονται τα έργα και οι μέρες τους, από τους υπόλοιπους.
Πιστεύω ότι για τον Τάκη Καρναβά αυτό θα ήταν το τελευταίο που τον απασχολούσε πραγματικά, μιας και το έργο που άφησε πίσω του είναι αξιομνημόνευτο.
Δυστυχώς το μόνο που δεν μπορεί να καλυφθεί είναι το κενό του.
Ελπίζω να μην σας κούρασα με τα παραπάνω. Πιστεύω όμως ότι άξιζε τον κόπο να μάθουμε κάτι περισσότερο για την ζωή και το έργο του μπάρμπα Τάκη.
Συχωρέστε με αν η σύνταξη του κειμένου δεν είναι καλή. Βλέπετε δεν είμαι επαγγελματίας στο είδος και οι γραμματικές γνώσεις περιορίζονται σ'αυτές της 3ης Λυκείου.
Τέλος θα ήθελα να αφιερώσω κάτι σε όλους αυτούς που όταν ακούνε κάποια από τα τραγούδια του κάνουν ότι και εγώ :Δυναμώνουν το ράδιο 

βάζουν ένα ποτήρι κρασί 

φέρνουν μία βόλτα 
ΕΤΣΙ, ΓΙΑ ΤΗ ΜΝΗΜΗ ΤΟΥ ΡΕ ΓΑΜΩ ΤΟ !!!" Θα βρω παπά αμαρτωλό
για να με μεταλάβει
εμένα που έχω κρίματα
για να με καταλάβει

να με ρωτήσει να του πω
να του ξεμολογήσω
πόσες φορές αγάπησα
και πόσες θα αγαπήσω

θέλω να βρω αμαρτωλό
παπά για να μου μοιάζει
να'χει μαράζι στην καρδιά
κι αγάπη να μοιράζει "ΔΙΣΚΟΓΡΑΦΙΑ:

 1. ΤΑΚΗΣ ΚΑΡΝΑΒΑΣ / ΑΘΑΝΑΤΑ ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ

 2. ΤΑΚΗΣ ΚΑΡΝΑΒΑΣ / ΑΘΑΝΑΤΑ ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ - ΖΩΝΤΑΝΗ ΗΧΟΓΡΑΦΗΣΗ
 3. ΤΑΚΗΣ ΚΑΡΝΑΒΑΣ / ΕΝΑΣ ΑΕΤΟΣ (2CD)
 4. ΤΑΚΗΣ ΚΑΡΝΑΒΑΣ / ΖΩΝΤΑΝΗ ΗΧΟΓΡΑΦΗΣΗ
 5. ΤΑΚΗΣ ΚΑΡΝΑΒΑΣ / ΜΕΓΑΛΟΙ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ
 6. ΤΑΚΗΣ ΚΑΡΝΑΒΑΣ / Ο ΑΡΧΟΝΤΑΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΤΡΑΓΟΥΔΙΟΥ Ν 1
 7. ΤΑΚΗΣ ΚΑΡΝΑΒΑΣ / Ο ΑΡΧΟΝΤΑΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΤΡΑΓΟΥΔΙΟΥ Ν 2
 8. ΤΑΚΗΣ ΚΑΡΝΑΒΑΣ / Ο ΑΡΧΟΝΤΑΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΤΡΑΓΟΥΔΙΟΥ Ν. 3
 9. ΤΑΚΗΣ ΚΑΡΝΑΒΑΣ / ΠΑΝΗΓΥΡΙ ΣΤΟ ΞΗΡΟΜΕΡΟ ΚΛΑΡΙΝΟ ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΣ ΖΩΝΤΑΝΟ
 10. ΤΑΚΗΣ ΚΑΡΝΑΒΑΣ / ΣΤΟ ΞΗΡΟΜΕΡΟ ΓΛΕΝΤΑΝΕ [ΒΑΣΙΛΗΣ ΣΟΥΚΑΣ]
 11. ΤΑΚΗΣ ΚΑΡΝΑΒΑΣ / ΣΥΝΟΔΕΙΑ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΟΡΧΗΣΤΡΑΣ ΒΑΣΙΛΗΣ ΣΟΥΚΑΣ
 12. ΤΑΚΗΣ ΚΑΡΝΑΒΑΣ / ΤΑ ΡΟΥΜΕΛΙΩΤΙΚΑ ΚΛΑΡΙΝΟ ΒΑΣΙΛΗΣ ΣΟΥΚΑΣ
 13. ΤΑΚΗΣ ΚΑΡΝΑΒΑΣ / ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ 45 ΣΤΡΟΦΕΣ
 14. ΤΑΚΗΣ ΚΑΡΝΑΒΑΣ / ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΠΟΥ ΑΦΗΣΑΝ ΕΠΟΧΗ - (ΚΛΑΡΙΝΟ: ΒΑΣΙΛΗΣ ΣΟΥΚΑΣ)
 15. ΓΑΜΟΣ ΣΤΟ ΞΗΡΟΜΕΡΟ / ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΩΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΤΑΚΗΣ ΚΑΡΝΑΒΑΣ ΑΝΝΟΥΛΑ
 16. ΤΣΑΧΑΛΟΥ ΚΛΑΡΙΝΟ ΣΑΛΕΑΣ ΒΙΟΛΙ ΖΕΡΒΑΣ
 17. ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΖΑΧΟΣ - ΚΟΛΛΗΤΗΡΗ / ΔΗΜ.ΑΝΘΟΛΟΓΙΑ 25 - ΣΤΗΝ ΑΕΤΟΡΑΧΗ
 18. ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΠΑΝΗΓΥΡΙ ΖΩΝΤΑΝΟ Ν 4 ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΤΑΚΗΣ ΚΑΡΝΑΒΑΣ ΒΑΓΓΕΛΙΩ ΧΡΗΣΤΙΑ ΤΑΣΙΑ ΒΕΡΡΑ
 19. ΚΑΛΑΜΑΤΙΑΝΑ / Α.ΚΥΡΙΤΣΗΣ Γ.ΚΟΤΡΩΤΣΟΥ Τ.ΚΑΡΝΑΒΑΣ Σ.ΚΟΛΛΗΤΗΡΗ Δ.ΖΑΧΟΣ
 20. ΜΙΑ ΒΡΑΔΙΑ ΣΤΟ ΞΗΡΟΜΕΡΟ Ν 1 / ΚΑΡΝΑΒΑΣ - ΧΡΗΣΤΙΑ - ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΖΩΝΤΑΝΑ
 21. ΜΙΑ ΒΡΑΔΙΑ ΣΤΟ ΞΗΡΟΜΕΡΟ Ν 2 / ΚΑΡΝΑΒΑΣ ΧΡΗΣΤΙΑ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ
 22. ΟΤΑΝ ΓΛΕΝΤΩ ΧΟΡΕΥΩ / 18 ΚΑΛΑΜΑΤΙΑΝΑ - Ο ΧΟΡΟΣ
 23. ΠΑΜΕ ΓΙΑ ΤΣΑΜΙΚΟ / ΤΡΑΓΟΥΔΟΥΝ ΖΑΧΟΣ Τ.ΒΕΡΑ ΚΑΡΝΑΒΑΣ ΚΙΤΣΑΚΗΣ ΧΡΙΣΤΙΑ ΠΑΠΑ ΚΟΤΡΩΤΣΟΥ ΦΡΑΓΚΟΥΛΗ ΤΡΟΜΑΡΑΣ
 24. ΠΑΜΕ ΓΙΑ ΤΣΑΜΙΚΟ Ν 2 / ΖΑΧΟΣ ΠΑΠΑ ΚΙΤΣΑΚΗΣ ΚΑΡΝΑΒΑΣ ΒΕΡΑ ΤΖΙΜΑΣ ΤΡΟΜΑΡΑΣ ΧΡΙΣΤΙΑ ΚΟΤΡΩΤΣΟΥ ΦΡΑΓΚΟΥΛΗ
 25. ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΤΟΥ ΓΑΜΟΥ

Εμείς οι DAFNIA FANS σαν γνήσια παιδιά της Αιτωλοακαρνανίας, αισθανόμαστε την ανάγκη να γράψουμε λίγα πράγματα για την ζωή και το έργο του "ΜΠΑΡΠΑ ΤΑΚΗ".
Έτσι όπως τα συλλέξαμε (όχι τυχαία) .


Η προσπάθεια αυτή θα είχε στεφτεί από πλήρη αποτυχία εάν δεν είχα την αμέριστη υποστήριξη -βοήθεια από έναν άνθρωπο, του οποίου το όνομα και ο συγγενικός δεσμός με τον "ΜΠΑΡΠΑ ΤΑΚΗ", με βοήθησαν να παρουσιάσω ακριβέστερα όλα τα παρακάτω συμβάντα και γεγονότα.

Πρόκειται για τον γιο τουΓΙΑΝΝΗ ΚΑΡΝΑΒΑο οποίος προθυμοποιήθηκε να με βοηθήσει συγκεντρώνοντας το υλικό που μου ήταν απαραίτητο γι' αυτό το εγχείρημα.

Τον ευχαριστώ εκ βάθους καρδιάς και του δηλώνω ότι θα πρέπει να είναι υπερήφανος για τον πατέρα του και για το βαρύ επώνυμο που κουβαλάει στις πλάτες του, μιας και ο ΓΙΑΝΝΗΣ (ίσως λίγοι να το γνωρίζετε) ξεκινάει και αυτός την " περιπέτεια του" στο δημοτικό τραγούδι βαδίζοντας στα χνάρια του πατέρα του. Του εύχομαι ολόψυχα καλή επιτυχία και θα τον υποστηρίξουμε όλοι οι αιτωλοακαρνάνες σ'αυτή την προσπάθεια.ΠΗΓΗ:http://kosmos-theotherside.blogspot.com/2011/07/blog-post_19.html


Τάκης Καρναβάς .. (1936-1999) Γεννήθηκε στη Κανδύλα Ξηρομέρου, Αιτωλοακαρνανίας.Σε ηλικία 15 ετών ξεκίνησε επαγγελματικά τη σταδιοδρομία του και αμεσως εγινε γνωστός και τραγουδούσε σε πανηγύρια στο Αγρίνιο, Πρέβεζα, Άρτα και Γιάννενα.Το 1960 περίπου συνεργάστηκε με τον Βασίλη Σούκα, ο οποίος τον έφερε στην Αθήνα και ετσι εργάστηκε σε όλα τα γνωστά κέντρα δημοτικού τραγουδιού.
Το δισκογραφικό του έργο είναι μεγάλο, με εκατοντάδες δημοτικά τραγούδια.
Ο Καρναβάς είναι πραγματικός θρύλος για τους φίλους του δημοτικού τραγουδιού. Με τρομερές φωνητικές δυνατότητες και ευστροφια παρά τις καταχρησεις ενω μετέδιδε μια μοναδική συγκίνηση, η οποία έκανε τους πάντες να εκστασιάζονται και να μαγευονται καταφευγοντας σε ακραίες εκδηλώσεις θαυμασμού.
Ο μεγάλος Τάκης Καρναβάς ήταν ένα φαινόμενο και, ευτυχώς, μέσα στη μοίρα που έχει σήμερα το δημοτικό, κυκλοφορούν ακόμη ηχογραφήσεις του.

ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΜΑΣ ΑΠΟ ΕΔΩ ΣΤΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΔΙΚΤΥΑ
Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More