♪ ♫ ♪ ♫ ♪ ♫ ♪ ♫ ♪ ♫ ♪ ♫ ♪ ♫ ♪ ♫ ♪ ♫ ♪ ♫ ♪ ♫ ♪ ♫ ♪ ♫ ♪ ♫ ♪ ♫ ♪ ♫ ♪ ♫ ♪ ♫ ♪ ♫ ♪ ♫ ♪ ♫ ♪ ♫ ♪ ♫ ♪ ♫ ♪ ♫ ♪ ♫ ♪ ♫ ♪ ♫ ♪♫ ♪ ♫ ♪ ♫

13 Ιουνίου 2012

♪ Μάθε τα μυστικά της ηλιοθεραπείας


Δεν υπάρχει τίποτα πιο ωραίο από το μαυρισμένο και χρυσαφένιο κορμί σου το καλοκαίρι. Έλα όμως που δεν υπάρχει και τίποτα χειρότερο από την καμμένη, κόκκινη και ξεφλουδισμένη επιδερμίδα που απέκτησες από την πολύωρη ηλιοθεραπεία. Ποιές είναι οι αλήθειες και οι μύθοι που ακολουθούν την ηλιοθεραπεία και τι πρέπει να προσέξεις το φετινό καλοκαίρι;

Πρόσεξε μην τσιτσιριστείς με τόσο ήλιο!


Δεν υπάρχει τίποτα πιο ωραίο από το μαυρισμένο και χρυσαφένιο κορμί σου το καλοκαίρι. Έλα όμως που δεν υπάρχει και τίποτα χειρότερο από την καμμένη, κόκκινη και ξεφλουδισμένη επιδερμίδα που απέκτησες από την πολύωρη ηλιοθεραπεία. Ποιές είναι οι αλήθειες και οι μύθοι που ακολουθούν την ηλιοθεραπεία και τι πρέπει να προσέξεις το φετινό καλοκαίρι;
Απορία Νούμερο 1: Είναι αλήθεια ότι η ηλιοθεραπεία γερνάει την επιδερμίδα περισσότερο από την ηλιοθεραπεία υπό σκιά;
Είναι αλήθεια πως η απευθείας έκθεση στον ήλιο προκαλεί ταχύτερη γήρανση στο δέρμα απ' ότι η ηλιοθεραπεία υπό σκιά. Βέβαια, πρέπει να είσαι αρκετά προσεκτική αφού οι ομπρέλες δεν προσφέρουν την προστασία που νομίζεις ενώ και η άμμος αντανακλά τις επικίνδυνες ακτίνες UV. Ακόμα και τις ημέρες που τα σύννεφα κάνουν την εμφάνισή τους, μην επαναπαύεσαι αφού το 80% των ακτίνων UV περνά μέσα από τα σύννεφα.
Απορία Νούμερο 2: Κατά πόσον είναι καλό να κάνεις μπάνιο στη θάλασσα κατά τη διάρκεια μιας εγκυμοσύνης;
Δεν χρειάζεται να αποχωριστείς τη θάλασσα όσο είσαι έγκυος. Βέβαια, κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, η επιδερμίδα γίνεται πιο ευαίσθητη, γι' αυτό και πρέπει να αποφεύγεις τον ήλιο τις ώρες που είναι πιο καυτός, να χρησιμοποιείς αντηλιακό με υψηλό δείκτη προστασίας και να μην παραμένεις στη θάλασσα για μεγάλο χρονικόδιάστημα.
Απορία Νούμερο 3: Πόση ώρα μετά το κολύμπι πρέπει να βάλεις εκ νέου αντηλιακό γαλάκτωμα;
Οι ειδικοί λένε πως ένα αδιάβροχο αντηλιακό γαλάκτωμα μπορεί να αντέξει περίπου 20 λεπτά κολύμβησης στο νερό χωρίς να προσμετράται η τριβή. Οπότε, καλό είναι να τοποθετείς εκ νέου γαλάκτωμα κάθε φορά που βγαίνεις από τη θάλασσα.
Απορία Νούμερο 4: Εφόσον έχω σκούρα επιδερμίδα, χρειάζεται να χρησιμοποιώ αντηλιακό με υψηλό δείκτη προστασίας;
Ακόμα κι αν έχεις σκούρα επιδερμίδας, πρέπει η αντηλιακή προστασία που χρησιμοποιείς να είναι υψηλή γιατί μπορεί να μην βλέπεις κάποιο επιφανειακό κάψιμο, αλλά οι επικίνδυνες ακτίνες UVA ενισχύουν τη γήρανση του δέρματος, προκαλούν κηλίδες και διχρωμίες και είναι ικανές να προκαλέσουν ακόμα και καρκίνο του δέρματος. Μην πέφτεις κάτω από δείκτη προστασίας 20.
Απορία Νούμερο 5: Αν φοράω αντηλιακό γαλάκτωμα, είμαι 100% προστατευμένη από τον ήλιο;
Η χρήση αντηλιακού είναι το μόνο ισχυρό όπλο που έχεις απέναντι στην πρόωρη γήρανση του δέρματος. Παρόλα αυτά, κανένα αντηλιακό προϊόν δεν είναι τέλειο. Για το λόγο αυτό πρέπει να ενισχύσεις την προστασία απέναντι στον ήλιο φορώντας καπέλο, γυαλιά ακόμα και ένα άσπρο μπλουζάκι, να απλώνεις το γαλάκτωμα σωστά και σε όλοτο σώμα που μένει ακάλυπτο και να μην αφήνεις ειδικά τα μικρά παιδιά ανεξέλεγκτα κάτω από τις υπεριώδεις ακτίνες, ειδικά τις επικίνδυνες ώρες, από τις 11 το πρωί μέχρι τις 5 το απόγευμα.
Απορία Νούμερο 6: Μου έχει περισσέψει το αντηλιακό γαλάκτωμα από το περσινό καλοκαίρι. Είναι σωστό να το χρησιμοποιήσω;
Τσέκαρε αν το χρώμα, η υφή, η γυαλάδα και η μυρωδιά παραμένουν αναλλοίωτα. Όσο για το δείκτη προστασίας, είναι μειωμένος, αλλά το πόσο έχει αλλοιωθεί δεν μπορεί να εξακριβωθεί και δεν ισχύει αυτό που λέγεται για μείωση του δείκτη στο μισό. Τα αντηλιακά που πωλούνται στα φαρμακεία έχουν σαφείς οδηγίες και ημερομηνία λήξης για καλύτερο έλεγχο.
Απορία Νούμερο 7: Αν ήδη έχω υποστεί έγκαυμα, μπορώ να βάζω αντηλιακό γαλάκτωμα;
Εφόσον καείς, πρέπει να απλώσεις ένα ήπιο γαλάκτωμα για μετά τον ήλιο και φυσικά να παραμείνεις μακριά από την έκθεση στον ήλιο. Κάλυψε το έγκαυμα φορώντας ένα λευκό μπλουζάκι και έχει υπόψη πως το έγκαυμα σε κάθε ηλικία και ειδικά στην παιδική μπορεί να προκαλέσει μελάνωμα.
Απορία Νούμερο 8: Όταν χρησιμοποιώ γαλάκτωμα με δείκτη προστασίας 30, αυτό σημαίνει ότι είμαι διπλά προστατευμένη σε σχέση με ένα προϊόν με δείκτη προστασίας 15;
Ο δείκτης προστασία 15 μας προστατεύει από το 95 % περίπου των ακτίνων UVB ενώ ο δείκτης 30 από το 98%. Το επίπεδο προστασίας πολλαπλασιάζεσαι σε σχέση με τις φορές που θα απαιτούνταν για να καεί το δέρμα σου αν δεν φορούσες αντηλιακό. Για παράδειγμα, αν το δέρμα σου καίγεται σε δέκα λεπτά χωρίς αντηλιακό, ο δείκτης προστασίας 15 σου παρέχει 150 λεπτά ηλιακής προστασίας.

ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΜΑΣ ΑΠΟ ΕΔΩ ΣΤΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΔΙΚΤΥΑ
Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More