♪ ♫ ♪ ♫ ♪ ♫ ♪ ♫ ♪ ♫ ♪ ♫ ♪ ♫ ♪ ♫ ♪ ♫ ♪ ♫ ♪ ♫ ♪ ♫ ♪ ♫ ♪ ♫ ♪ ♫ ♪ ♫ ♪ ♫ ♪ ♫ ♪ ♫ ♪ ♫ ♪ ♫ ♪ ♫ ♪ ♫ ♪ ♫ ♪ ♫ ♪ ♫ ♪ ♫ ♪ ♫ ♪♫ ♪ ♫ ♪ ♫

5 Σεπτεμβρίου 2012

♪ Η εγκεφαλική δραστηριότητα της γυναίκας κατά τη διάρκεια του οργασμού

Ο γυναικείος οργασμός έχει περιγραφεί ως το γεγονός που έχει σαν αποτέλεσμα τη μεγαλύτερη εγκεφαλική ενεργοποίηση, δεύτερο στη σειρά, έπειτα από μία επιληπτική κρίση. Στη διαπίστωση αυτή κατέληξαν οι ερευνητές μετά την καταγραφή της ξαφνικής αύξησης στην κατανάλωση οξυγόνου κατά την πεντάλεπτη περίοδο απεικόνισης της εγκεφαλικής δραστηριότητας με τη βοήθεια ενός μαγνητικού τομογράφου.

Στο video απεικονίζεται η δραστηριότητα των νευρωνικών κυκλωμάτων του εγκεφάλου κατά τη διάρκεια της κορύφωσης της διέγερσης, του οργασμού και της χαλάρωσης. Είναι εμφανής ο τρόπος με τον οποίο ενεργοποιούνται εγκεφαλικές περιοχές που δε συνδέονται μεταξύ τους, φτάνουν στην κορύφωση της δραστηριοποίησής τους και επανέρχονται στην ηρεμία.

Οι επιστήμονες προσπαθούν να αποκωδικοποιήσουν αυτό το σύνθετο αισθητηριακό και συμπεριφορικό φαινόμενο που συνοδεύεται από τόσους πολλούς υπαινιγμούς και τόσο λίγη κατανόηση. Αναζητούν, λοιπόν, μέσα από τη μέθοδο της απεικόνισης της εγκεφαλικής λειτουργίας, την αλληλουχία της ενεργοποίησης των εγκεφαλικών περιοχών, η οποία οδηγεί στον γυναικείο οργασμό. Λένε μάλιστα πως η σύγχρονη αυτή μέθοδος αποτελεί ένα μοναδικό εργαλείο που μπορεί πράγματι να βοηθήσει στην κατανόηση της πολύπλοκης φύσης της σεξουαλικότητας.

Το πρωταρχικό κίνητρο της παρούσας μελέτης είναι ο προσδιορισμός του τι ακριβώς συμβαίνει στον εγκέφαλο πολλών ατόμων που δυσκολεύονται να φτάσουν σε οργασμό. Στο φιλμ καταγράφονται αλλεπάλληλες λήψεις, με διαφορά δύο δευτερολέπτων η μία από την άλλη, οι οποίες απεικονίζουν την ανταπόκριση 80 διαφορετικών εγκεφαλικών περιοχών, 40 σε κάθε ημισφαίριο. 

Με τη βοήθεια χρωμάτων αναπαρίσταται το επίπεδο κατανάλωσης οξυγόνου στον εγκέφαλο. Το χρωματικό φάσμα ξεκινά από το σκούρο κόκκινο που υποδηλώνει χαμηλή κατανάλωση, προχωρά στο πορτοκαλί, το κίτρινο και τέλος καταλήγει στο λευκό, που δείχνει τα υψηλότερα επίπεδα κατανάλωσης οξυγόνου. Τη στιγμή του οργασμού σχεδόν όλος ο εγκέφαλος χρωματίζεται κίτρινος ή λευκός.

Κατά το ξεκίνημα του video, μπορεί να δει κανείς πως η υπεύθυνη για τα γεννητικά όργανα περιοχή του αισθητηριακού φλοιού ενεργοποιείται πρώτη σαν απάντηση στο άγγιγμα της γεννητικής περιοχής. Κατόπιν ενεργοποιείται το μεταιχμιακό σύστημα, το οποίο εμπλέκεται σε μηχανισμούς της μακρόχρονης μνήμης και των συναισθημάτων. Όταν ο οργασμός πλησιάζει, εξαιτίας της μυϊκής έντασης, ενεργοποιούνται περισσότερο η παρεγκεφαλίδα και ο μετωπιαίος φλοιός.

Η εγκεφαλική δραστηριοποίηση φαίνεται να κορυφώνεται στην περιοχή του υποθαλάμου κατά τη διάρκεια του οργασμού. Σαν αποτέλεσμα παράγεται η ωκυτοκίνη, μια ορμόνη που δημιουργεί συσπάσεις στη μήτρα και προκαλεί ευχαρίστηση. Παράλληλα, ο επικλινής πυρήνας, μια περιοχή του εγκεφάλου που συνδέεται με την ευχαρίστηση και την ανταμοιβή, ενεργοποιείται επίσης πάρα πολύ.

Οι ερευνητές μάλιστα ανέπτυξαν μια τεχνική όπου το άτομο μπορεί να δει σε οθόνη την εγκεφαλική του δραστηριότητα, παρέχοντας έτσι τη δυνατότητα βιοανάδρασης. Η ερευνητική ομάδα σκοπεύει στην εκμάθηση ενός τρόπου τροποποίησης της εγκεφαλικής δραστηριότητας και ίσως τελικά στη βελτίωση συμπτωμάτων που σχετίζονται με τον πόνο, την κατάθλιψη και το άγχος.

Η αποκωδικοποίηση του οργασμού, λοιπόν, μπορεί να δείξει τον τρόπο για να παράγει κανείς ευχαρίστηση. Αν καταφέρουμε να μάθουμε τον τρόπο ενεργοποίησης των κέντρων ευχαρίστησης στον εγκέφαλο, οι εφαρμογές θα είναι πολυάριθμες και ικανές να αλλάξουν σημαντικά την ποιότητα ζωής.

Πηγή: medicalnewstoday

ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΜΑΣ ΑΠΟ ΕΔΩ ΣΤΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΔΙΚΤΥΑ
Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More